Északi-sark

2021.08.30. 17:00

Tehetséges diákok utaztak a Roszatom jégtörő hajójával

Augusztus 24-én véget ért a Paks II-t is építő orosz Roszatom által tehetséges diákok számára szervezett „A tudás jégtörője. Homo Science” elnevezésű északi-sarki expedíció.

TEOL

Több mint nyolcvan 12 és 23 év közötti tehetséges orosz diák utazhatott Murmanszk kikötőjéből az Északi-sarkra az 50 Let Pobedi (A győzelem 50. évfordulója) elnevezésű atomjégtörő fedélzetén. A résztvevők között ott voltak az orosz Atomerőművi Tájékoztató Központok által az orosz atomenergetikai ipar alapításának 75. évfordulója alkalmából szervezett „A tudás jégtörője” verseny győztesei és a Roszatom fiatal szakemberek számára rendezett TEMP versenyének győztesei is.

A tudás jégtörője. Homo Science expedíció küldetése a tudomány népszerűsítése volt a fiatalok körében. Az utazáson olyan diákok vettek részt, aki fogékonyak a tudomány iránt és készek eredményeiket másokkal is megosztani. A program keretében tudományos játékokon, vetélkedőkön vehettek részt a diákok akiknek előadásokat és tréningeket is szervezett a Roszatom.

Az utazás során az atomjégtörő kétszer is megközelítette a Ferenc József-föld szigetcsoport partjait, ahol a résztvevők jéghegyeket, jegesmedvéket és a sarki fauna más képviselőit láthatták közvetlen közelről. A jégtörő augusztus 18-án érte el az Északi-sarkpontot.

„Minden gyermek álma egy ilyen hajóút, különösen egy atomjégtörő fedélzetén. Egyedülálló élményt jelentett az út a diákok számára, akik azon kívül, hogy megismerkedtek az Északi-sarkvidék és a tenger élővilágával új ismeretekkel és kommunikációs tapasztalatokkal is gazdagodtak a programoknak köszönhetően – mondta Dmitrij Lobuszov, az atomjégtörő kapitánya.

- A tudás jégtörője projekt nagyszerű lehetőség arra, hogy a jövő nemzedék képviselőinek átfogó tudást nyújtson. Az Északi-sark inspirálóan hat mindenkire, de csak a legkitartóbbak képesek azt meghódítani. Az atommeghajtású jégtörő legénysége pontosan tudja, hogy mit jelent ez. Örömünkre szolgál, hogy a Roszatom és az Atomflot mutathatta meg a diákoknak a Föld e csodálatos táját! – mondta Musztafa Kaska, az Atomflot vállalat vezérigazgatója.

A következő „A tudás jégtörője” verseny 12-17 éves iskolások számára októberben kezdődik. A fődíj jövőre is egy sarkvidéki utazás lesz.

Borítóképünk: A Homo Science expedíción résztvevő diákok egy csoportja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában