turizmus

2021.08.20. 11:30

Több idén a belföldi vendég Tolnában

A nyár utolsó heteihez értünk. Sokan még most veszik ki szabadságukat, utaznak pihenni. Körbenéztünk, mi a helyzet Tolna megye turisztikailag egyik legkedveltebb célpontján, Szekszárd legrégibb vendéglátós vállalkozásánál, valamint a járványidőszak egyik nagy vesztesénél, a helyi vadászturizmussal is foglalkozó erdőgazdaságnál.

Gazsó Rita

20210806 Tolna Városi fejlesztésekről polgármesteri beszámoló, kerékpárút fejlesztés Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság Képen: Appelshoffer Ágnes Tolna polgármestere, Neidhard Zita a Tolnai Önkormányzat Pénzügyi Osztály és Adócsoport osztályvezetője

Fotó: Mártonfai Dénes

Egy hónapja tudósítottunk Domboriból, ahol Wusching Gábor, Fadd-Dombori településüzemeltető cégének vezetője arról számolt be, hogy a Holt-Duna menti üdülőtelepen csúcsokat döntött a vendégek száma.

„Töretlen a látogatottság, elképesztő tömeg van jelenleg is – mondja kérdésünkre Wusching Gábor. Utóbbi azért is meglepő, mert tizenöt éves tapasztalata szerint a nyár ezen szakaszában lanyhulni szokott az érdeklődés Dombori iránt.

Ahogy többször jelezte, az üdülőtelepen komoly probléma, hogy jelenleg nincs kemping, hiszen a korábbi, magánkézben lévőt eladták. Úgy látja, átalakult a kempingezői társadalom: főként lakóautókkal, lakókocsikkal indulnak útnak manapság. Ezért olyan bázist kellene kialakítani Domboriban, ahol mosdó, vizesblokk és áramvételi lehetőség lenne. Úgy véli, az önkormányzat ezt ki tudná alakítani.

Wusching Gábortól megtudtuk, egyre több a helyi magánszálláshely, éppen most épül egy olyan, ahol wellnessrészleget is kialakítanak. Ez és a Donautica hotel is nagyon sokat emel az üdülőtelep turisztikai vonzerején.

A következő hónapokat illetően azt gondolja, az új kerékpárút kitolhatja náluk a turisztikai szezont. Ha jó az idő, a kerékpárosok ugyanis szívesen látogatnak Domboriba. A kerékpáros turizmus mellett hasonló fellendülésről számolt be a vízi turizmus terén is. A Duna vízszintemelkedése miatt sikerült a holtág vízszintjét mintegy húsz centivel növelni, mindezt anélkül, hogy romlott volna a vízállás. Ezzel újra fellendült az érdeklődés a SUP-ozás, kajakozás és kenuzás iránt – tudtuk meg.

Nánai Dávid, a szekszárdi Szász étterem, a Belvárosi kávéház és a vendégházuk üzletvezetője úgy látja, a vírushelyzet vége felé az emberek ki voltak éhezve a kikapcsolódásra, ezért a nyitást követően az átlaghoz lépest nagyon megnövekedett a vendégforgalmuk. Először a szekszárdiak és a környékbeliek tértek vissza, majd a korlátozások további enyhítésével az ország egészéből megindultak a vendégek.

A szakember tapasztalata szerint idén nyáron főként belföldre koncentrálódik a magyar utazók érdeklődése. Míg korábban fele-fele volt a határon belül és a külföldre utazók aránya, most a pihenni vágyók legalább 80 százaléka marad belföldön. Mint mondja, nem csak a környékről, messzebbről is érkeznek. Az elmúlt napokban volt vendégük Szarvasról és Sopronból is. Nánai Dávid szerint a magyarok most kicsit felfedezik az ország rejtett szépségeit: borvidékeket vagy a gemenci erdőt.

Az üzletvezető megnövekedett szálláshelyfoglalásról számolt be. Mint mondta, a vírushelyzet előtti, 60 százalékos töltöttséghez képest nőt, jelenleg 80 százalék környékén lehet a szálláshelyeik foglaltsági szintje. Az őszi foglalások viszont visszafogottabb adatokat mutatnak, amely szerinte a pandémia fenyegető, újabb hullámának köszönhető. Úgy fogalmazott, a foglalások egyelőre szórványosak, a vírushelyzettől függ minden.

A járványidőszak vesztese a vadászat

A járványidőszak nagy vesztese volt a vadászati ágazat. Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója elmondta, vadászati bevételeik gerincét a vadászturizmus adja, így a pandémia idején komoly veszteségek halmozódtak fel a vadászházak bezárása miatt. Megtudtuk, nyáron, vadászati szempontból holtidényben, vendégházaik nyitva állnak bárki számára, idén a belföldi vendégek száma érezhetően nőtt július-augusztusban. Bakancsos turistáknak is kínálnak színvonalas szállást, Lengyel-Annafürdői házuk tavaly megkapta az év turistaháza címet. Az erdei szálláshellyé alakított Szentkúti ökoházat idén adták át. Úgy véli, a tavaszi kiesést a szeptembertől kezdődő szarvasbőgés, októberi dámbarcogás részben kompenzálhatja, ha a járvány negyedik hulláma nem szól közbe. Jelenlegi foglalásaik ugyanis megfelelnek a korábbi éveknek.

Borítókép: Appelshoffer Ágnes tolnai polgármester az új kerékpárútnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában