növényvédelem

2021.08.08. 06:55

Zsendülésnek indult a szőlő, de még érheti komoly kár

Ahogy közeledik a szüret ideje, úgy csökken a permetezések száma. Vannak szőlőtermelők, akik már az utolsó növényvédelemre készülnek, de természetesen a szeptember végére, október elejére beérő szőlőt még permetezni kell majd.

Mauthner Ilona

20190711_Szekszárd_Nyisztor József permetezésközben_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A nem megfelelően permetezett ültetvényekben a lisztharmat erős, mondta dr. Gabi Géza, szekszárdi növényvédelmi szakmérnök. Aki magára hagyta a jégverés után a szőlőjét, annak mostanra csúnya képet mutatnak a tőkék. Az ültetvények többségében azért normális állapotok vannak a megye két borvidékén. A fürtök már záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek.

Helyenként már zsendülő fürtöket is lehet látni, főleg a csemegeszőlők kezdték meg a színesedést.

Az elmúlt héten leesett kisebb csapadék nem indította el a peronoszpórás fertőzést. Az idei évben eddig még nem jelentek meg ennek a betegségnek a tünetei. Az előrejelző műszerek szerint a lisztharmat számára kedvezőek a feltételek. Az átlagos fejlettségű fürtök esetében – általában – azonban a lisztharmat most már alig tud kárt tenni. Most, hogy a fürtök már nem fertőződhetnek jelentősen, ne feledjük el, hogy a lombozat védelme még fontos.

Az érő bogyókat a levelek táplálják. A levelek tömeges fertőződése esetén a minőség érés idejére rohamosan romolhat. Tehát még ne tegyük félre a permetezőgépet és a felszívódószereket. A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk.

Folyamatos a második nemzedék lepkéinek rajzása. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan tizenkét lepkét fogtak, mondta dr. Gabi Géza. Fontos, hogy mind a gombaölő, mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére, tanácsolta a szakember. A mostani időszakban hektáronként, a 400-500 liter vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

A gyomosodásra is figyelni kell

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás tünetei. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt. A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el.

Több veszélyes gyom is újra nekilendül ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még húsz-harminc centinél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

Borítóképünkön: sokan már az utolsó permetezésre készülnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában