szüret

2021.09.15. 10:20

A darazsak is nagy kárt tehetnek a szőlőben

Mauthner Ilona

20210913_Szüret_Szekszárd_a Till csald megkezdte a szüretet Szekszárdon a kerékhegyi telkükön_Fotó:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság _MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Az utóbbi napok melegebb, száraz időjárása felgyorsította a szőlő érését. Több helyen látni szüretelő brigádokat a megye két borvidékének ültetvényein. A fehér korai fajták és a rozénak való kék fajták szürete folyamatos. A kékfrankos, mint alapfajta szinte már teljesen érett, most már a cukorfok további emelkedésére kell csak várni, jellemezte a helyzetet dr. Gabi Géza, szekszárdi agrárszakmérnök.

Sok fürtnél az évközi sérülések, kisebb jégverés, a lisztharmat tünetei most bújnak elő a leveleken. Az ép szemek között is sok a sérült héjú bogyó. A tömött fürtű, késői és rothadásra hajlamos fajták esetében továbbra is veszélyt jelent a botritisz. A teljes érés előtt elvégzett fürtöző permetezés igen jó hatású lehet a termésre. A gazdák kilevelezve a fürtzónát, a szürkepenész elleni készítményeket csak a fürtökre permetezve olcsóbban, de hatékonyan vehetik elejét a betegség kialakulásának vagy továbbterjedésének.

Egyelőre még nem találkoztunk a szürkepenész tüneteivel az ültetvényekben, de a késői fajták szüretéig még akár másfél hónap is lehet hátra, mondta dr. Gabi Géza.

Sokat javíthatunk a minőségen és sokat segíthetünk a fürtök gyors felszáradásához a fürtzóna megfelelő kilevelezésével. Lassan, folyamatosan tisztítsuk meg a fürtzónát a levelektől, így nem terheljük meg hirtelen a tőkéket, de az érést jelentősen segítjük, tette hozzá.

A késői fajtákban még mindig veszélyként jelentkezik a peronoszpóra. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. Ez olyan méreteket ölthet, hogy a késői fajtákban (merlot, cabernet) a beéréshez szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű levélzet nem áll majd rendelkezésre. A szőlőre a következő hetekben a botritisz mellett a kártevők jelenthetnek még veszélyt. Az érő szőlőben az idei évben nagy számban előfordulnak bogyósérülések. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek és a hangyák. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani.

A borszőlővel beültetett terület nagysága Magyarországon

(ezer hektár)

2014: 63,5

2015: 63,8

2016: 64,8

2017: 65

2018: 65,5

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában