időjárás

2021.09.01. 11:30

A kánikulának ugyan már vége, de lesznek még jó meleg napok

Az idei nyár az elmúlt húsz év egyik legfurcsább nyara volt. A legmelegebb, a legszárazabb, a legkiszámíthatatlanabb és a legrövidebb is volt. Az előrejelzés szerint lesz még jó idő.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Idén későn kezdődött a nyár, június közepétől kezdett jobb idő lenni. A hónap vége után egymást érték a hőhullámok. Augusztus huszadika környékén azonban egyik napról a másikra véget ért a hőség, előző nap még közel negyven fokot mértek árnyékban, a következő napon pedig tizenöt fokkal kevesebbet. Most egymást érik a hidegfrontok, és a szárazság is félbeszakadt, leesik az a csapadékmennyiség, melynek az elmúlt hónapokban örültek volna a gazdálkodók.

Sajnos, ez az eső már nem sok hasznot hoz a mezőgazdasági termelőknek. A kukoricatermés már eldőlt, a növény szára elszáradt, a napraforgónak inkább árt, mint használ, a szőlőszemeket pedig megrepeszti, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

A szőlőtermelők még nagyon szeretnének száraz, meleg időt. – Annak örülök, hogy vége a kánikulának, hiszen a nagy forróságban a szőlő érése leállt, a jelenlegi lehűlés kedvez annak, hogy az érést felgyorsítsa – mondta Csapó Vince, bátaszéki szőlőtermelő. A hűvös éjszakák, meleg nappalok segítik a szőlő cukorfokának beépülését, így a szőlő is érik, ami legalább két héttel le van maradva. Egy átlagos évben augusztus végén már az oportót is szedni szoktuk, idén erre legjobb esetben is szeptember 20-a környékén kerülhet sor. Nem segít a sok csapadék sem, a vékony héjú, illetve a jeget kapott fürtök már most megrepedtek.

A legszárazabb évek Magyarország néhány településén (1901 óta). A legszárazabb év országos átlagban 2011 volt: 420 mm
MTI-grafika

Szeptemberben is lesz még nyár

Voltak nyarak, amelyekre sok év távlatából is emlékszünk, például 2000 júliusában tartósan két hétig 40 fok körüli hőmérsékletet mértek, mondta dr. Vörös Géza. 2007-ben, júniusban tizenhat, júliusban huszonegy, augusztusban pedig tizen­nyolc hőségnap volt, és ebben az évben – július 15-én mérték az eddigi legmelegebbet a megyében (árnyékban, hivatalos mérővel) 42,5 fokot. 2011 szélsőségekkel teli nyár volt, júliusban tizenkettő, augusztusban tizen­nyolc, szeptemberben tizenegy hőségnappal.

Ami a jövőt illeti: nem kell még búcsúzni a nyártól, hamarosan összeszedi magát az idő és huszonöt fok közelében marad a hőmérséklet, aminek a szüretelők örülhetnek. Reggel 10–15 fokra számíthatunk, napközben pedig akár 27 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Október elején lesz egy nagy váltás, jóval húsz fok alá esik majd a hőmérséklet, mondta Dávid Mihály magánmeteorológus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában