Nyílt nap

2021.09.16. 11:30

A kulisszák mögé is beleshetünk az értékteremtő modellezőknél

Nyílt napra várja szeptember 19-én délután a rádiótávirányítású versenyautók iránt érdeklődőket a szekszárdi Spurkerék Modellező Sportegyesület.

Fekete László

20210910_Modell_Szekszárd_Szekszárdon épül az ország legnagyobb modell pályája, Bánki Ede a Spur kerék egyesület elnökének irányításával_Fotó:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság _MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Az interaktív bemutatóval és kipróbálási lehetőséggel színesített programnak az egyesület Bern utcai pályája ad otthont. A folyamatosan gyarapodó létesítmény az összefogás remek példája.

A 2010-ben alapított Spurkerék Modellező Sportegyesület a sportág meghonosítását, népszerűsítését és az utánpótlás-nevelést tűzte zászlajára. A sokáig mostoha körülmények között tevékenykedő, ám minden bemutatkozási lehetőséget megragadó klub előtt végül 2019-ben nyílott lehetőség, hogy saját otthona, saját pályája legyen a megyeszékhelyen.

„A Szekszárdi Sportközpont Nkft. segítségével sikerült rátalálni a néhai Pollack utcai sporttelep sarkában álló, gondozatlan, lápos területre, amelyet sajnos sokan szemétlerakásra használtak” – kezdi Bánki Ede, a klub elnöke és versenyzője. – Mi azonban láttunk benne fantáziát, ezért a Sportközponttal, az egyesület tagjaival, családtagokkal és barátokkal kitakarítottuk a területet, majd egy nyertes pályázatnak köszönhetően 2020 tavaszán elkezdődhetett a gépi tereprendezés, földmunka.”

Bánki Ede, a klub elnöke
Fotó: Mártonfai Dénes

Kitűzték a saját tervezésű, 1:8, illetve 1:10 méretarányú, elektromos és nitrós meghajtású távirányítású modellautóknak készített technikás vonalvezetésű, 27 kanyarral, 14 technikai elemmel nehezített pályát. A maga 366 méterével a leghosszabb hazai off-road versenypálya nyomvonalát 440 tonna agyag szilárdítja. Építettek egy 13,5 méter hosszú boxutcát, utat és parkolót, de helyére került a városi pályázati támogatás segítségével vásárolt konténer is, amely a tároláson túl szakköröknek adhat otthont és a versenyzői emelvény alapjául is szolgál majd.

„Magánszemélyek és vállalkozások, valamint az önkormányzat támogatása mellett a társadalmi munkában eltöltött megszámlálhatatlan munkaóra eredményeként folyamatosan épülő-szépülő létesítmény kialakításának költsége mára több millió forintra rúg – teszi hozzá Bánki Ede.

[embed]https://www.teol.hu/wp-content/uploads/2021/09/1692786video1631346083.mp4[/embed]

Az értékteremtésből jelesre vizsgázó Spurkerék Modellező Sportegyesület a Szekszárdi Őszi Fesztivál keretében szeptember 19-én bepillantást enged a „kulisszák” mögé. Vasárnap délután, 15 és 18 óra között nem csak bemutatót tartanak a Bern utcai pályán, de az érdeklődők ki is próbálhatják az egyesület 1:8 méretarányú, elektromos meghajtású távirányítású modellautóit. Gyerekeknek és a lelkükben örök fiataloknak kötelező program!

Élvezik a Sportközpont támogatását

A szerződés értelmében az egyesület térítésmentesen használhatja a területet modellezés, szakkörök és rendezvények megtartására – mondja Scherer Tamás. A Szekszárdi Sportközpont Nkft. koordinátora szerint a klub nem csak terhet vett le a jelentős nagyságú sportcélú területet felügyelő non-profit cég válláról, de a fejlesztéssel értéket is teremtett. A modellező egyesület nem mellesleg egy újabb sportágat honosít meg újra a megyeszékhelyen, s ez találkozik a Sportközpont céljaival.

Borítóképünkön: A pontos beállítások a modellautóknál is fontosak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában