mezőgazdaság

2021.09.07. 17:52

A rendkívüli év spekulációra kényszeríti a gazdákat

Rendkívüli év az idei a mezőgazdaságban, és ez nem csak a gyümölcstermelőket érinti, hanem a szántóföldi növénytermesztőket is. A megyében már vágják a kukoricát, noha ebben az időszakban inkább a napraforgón lenne a sor. Vannak körzetek, ahol a napraforgó betakarítása is elkezdődött.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Bátaszék határában már csak a tarló emlékeztet rá, hogy ott korábban kukorica állt. Az idén közel 80 ezer hektárról takarítják be a tengerit a megyei gazdák. Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, aki egyben a megyei gabonaválasztmány tagja is, elmondta, a kukorica a nagy szárazság és meleg miatt kényszer­érett, a napraforgó viszont még az utolsó pillanatban kapott egy kis esőt, ami talán javított az állapotán, így van ahol várnak még a betakarításával.

A Pusztabír Kft.-nél úgy tervezték, hogy először learatják a száz hektáros kukoricaterületüket, majd ennek helyére vetik a repcét, de úgy döntöttek szeptember 20-ig várnak a kukorica vágásával. A repcének így másik – 450 hektáros – területet kerestek, amit már el is vetettek, mondta Krieser János. Azt tartják, ezt a növényt legalább szeptember 20-ig el kell vetni ahhoz, hogy jövőre jó termésben reménykedjenek.

Paks környékén hullott talán a megyében a legkevesebb csapadék, pár milliméter itt is esett néha-néha, de ez nem segítette a növények helyzetét.

Azok a termelők rosszul jártak az idén, akik előre leszerződtek nagyobb mennyiségre, mert az aszályos idő miatt kétséges, hogy termett-e annyi nekik, mint amennyit elígértek. Egyik olvasónk Pusztahencséről például megkeresett bennünket és azt panaszolta, hogy ő bizony kénytelen lesz fedezetvásárlás címén megvenni mástól a kukoricát, hogy a leszerződött mennyiséget át tudja adni a kereskedőnek. Így pedig akár tönkre is mehet.

Hauszknecht Rolf kislányaival ellenőrzi a termést. Fotó: Mártonfai Dénes

Krieser János szerint a vonatkozó kormányrendelet nem teszi lehetővé, hogy csak adott körzetet jelöljenek ki, mint krízishelyzetben lévő területet. Az elmúlt évek gyakorlata volt az, hogy a gazdák előre leszerződnek, mert ez nagy biztonságot jelentett nekik, hiszen aratás után hamarosan utalták a pénzt a terményért.

Erre a jövőben jobban kell figyelni, ezt bizonyítja az idei év is. Sajnos spekulálni kell, óvatosan kell előre szerződést kötni. Ahol alacsony a termésátlag, ott főleg fontos lenne a betárolás, hogy a termelő megtalálja azt az időszakot, amikor a legjobb árat kínálják a termésért.

A bátaszéki Schultz Péter fiatal gazdálkodónak kukoricája és napraforgója is van, de a kukoricát e hét második felében kezdik vágni, a napraforgót pedig aratás előtt még érésgyorsítóval lepermetezik. Ők óvatosak voltak, csak kisebb mennyiségre szerződtek le előre mindkét terményből. Sajnos saját tárolójuk nincs, csak bértárolásban tudnak gondolkodni.

Ugyanakkor meg kell azt is jegyezni, hogy jóval kisebb lesz a hektáronkénti termésátlag, mint egy átlagos évben, a gazdálkodó tehát nem igazán járhat jól.

Az időjárás szeszélyessége nem csak hazánkat, de egész Európát sújtotta, így a hazai magas árakba az uniós felvásárlási kereslet is belejátszik. Okosan, terv szerint kell gazdálkodni, ma már az jár jól, akinek tárolója van és várni tud az értékesítéssel.

Az járhat jól, aki a betakarítás után tárolni tudja a terményét

Soha nem voltak ilyen magasak a felvásárlási árak mint most. A kukorica tonnájáért 70–80 ezer forint közötti árat kínálnak, de később ez emelkedhet. A napraforgó ára 170– 180 ezer forint körül van, de májusban 264 ezer forintot is fizettek tonnájáért annak aki betárolta. A repce ára is magas, 210 ezer forint körüli árat adnak tonnájáért. Ki tudja, ilyen árak mellett mi lesz majd májusban, júniusban, amikor már fogytán lesz az ótermésből. Krieser János szerint még a 300 ezer forintos repceár sem elképzelhetetlen.

Az sem mindegy, hogy ki, hogyan, mennyi költséggel gazdálkodik. Vannak olyan gazdálkodók – például a szekszárdi Hauszknecht család – akik még a napraforgó érésgyorsításán is spórolnak, rábízzák azt a napra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában