első tanév

2021.09.09. 07:00

A sikerélményektől „könnyebb lesz az iskolatáska”

Múlt héten megkezdődött az iskola. Az első tanév meghatározó szerepet tölt be a gyermekek tanuláshoz való viszonyához, ezért nagyon fontos, hogy már a kezdetekben sikerélményekhez jussanak. A korábbi játékos ovisoknak egyszerre rendezett kis elsősökké kell válniuk. A szülők pedig azt szeretnék, hogy gyermekük talpraesett, sikeres és boldog legyen. Dr. Koncsekné Nemes Judit szekszárdi pedagógust arra kértük, segítsen a szülőknek abban, hogyan kell felkészíteni a gyermeküket az iskolai elvárásokra.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Közel húszezer diák kezdte meg a tanévet megyénkben, közülük majdnem kétezer az első osztályos. Az ő számukra jelenti a legnagyobb változást az idei ősz.

– Az iskolakezdés mindig egy mérföldkő a család életében – mondta dr. Koncsekné Nemes Judit, aki húszéves pedagógusmúlttal rendelkezik, három éve pedig az országos Áthidaló Iskola Előkészítő Program oktatója, Szekszárdon, a NeuroHarmónia Fejlesztő Központban dolgozik.

Az első tanév meghatározó szerepet tölt be a gyermekek tanuláshoz való viszonyához, ezért nagyon fontos, hogy már a kezdetekben sikerélményekhez jussanak. A korábbi játékos ovisoknak egyszerre rendezett kis elsősökké kell válniuk, akikre az iskolában feladatok várnak. Mi, szülők pedig természetesen azt szeretnénk, hogy gyermekünk talpraesett, sikeres és boldog legyen.

Az óvoda és iskola közti átmenet terén nyújthatnak segítséget az iskola-előkészítő foglalkozások, amelyeken a részvételt még az óvodában, nagycsoportos kortól célszerű elkezdeni. A szülők általában az iskola és a tanító kiválasztására helyezik a hangsúlyt, de fontos tudni azt is, hogy milyen képességű a gyermek és esetlegesen milyen területen szorulna további fejlesztésre.

Tapasztalataim szerint a jobb és bal kezesség kialakulásához, az írás elsajátításához szükséges finommotorikus mozgások és egyensúly­érzék fejlesztésére, rejtőzködő látás- és hallásproblémák kiszűréséhez, viselkedési zavarok, önbizalomhiány leküzdésére kiválóan alkalmasak az iskola-előkészítő foglalkozások. Kiszűrhetők ezáltal olyan területek is, amelyek további fejlesztő szakemberek közreműködését igénylő törődésre szorulnak.

A csoportos órákon játékos formában hangsúlyt fektetünk a mozgásfejlesztésre, mert ez – és ezt kevesen tudják – különösen kihat a gyermeki idegrendszer fejlődésére, amelyek az iskolában elsajátítandó készségekhez – úgy mint írás, olvasás, számolás, beszéd – elengedhetetlenek.

Az iskola-előkészítőn részt vett kisgyermek a tanító néninek is nagy segítség évkezdéskor. A felkészítést egy állapotfelmérés előzheti meg, amelyből a szülő megtudhatja a gyermek korcsoportjához mért fejlettségét, illetőleg azt is, hogy a sikeres iskolakezdéshez szüksége van-e segítségre.

A szekszárdi Horváth Panni kislánya idén kezdte az iskolát, már az óvodában is mozgékony, figyelmét nehezen összpontosító gyermek volt. Szülei nagycsoportos korában iskola-előkészítő programra hordták nyolc hónapig, ennek biztosan nagy szerepe volt abban, hogy Flóra magabiztosan induljon idén az iskolába.

Ötletek, hogy könnyebb legyen az iskola

Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot szülőktől, hogy mi az, amivel a kisgyermek kezdeti feszültségét oldani lehet. Reggel például ne legyen kapkodás, még este készítse ki a szülő a ruhát. Reggeli közben beszélgessenek kicsit arról, hogy mit álmodott, mi lesz aznap, amit esetleg vár. Ha az elválás nehezen megy, akkor az iskolába érkezésről beszélgessen a gyerekkel a szülő még előző nap délután, mondja el neki, nagyon szereti, de ő már nem óvodás, nagy gyerek, aki iskolába jár. A kisgyerek vigyen magával kis kabalát az iskolába, aki a táskájában lapulva vigyáz rá.

Este, elalvás előtt mondjon mesét apa vagy anya, akár egy iskolába járó kiskutyáról, állatkáról. Az iskola után legyen lehetősége a gyereknek a játékra, és minden nap mondják el neki a szülei: büszkék vagyunk rád.

Borítóképünkön: Dr. Koncsekné Nemes Judit szekszárdi pedagógus foglalkozást tart

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában