allergia

2021.09.18. 09:30

A tetőzésen már túl van a parlagfű pollenszórása

TN

Parlagfű

Fotó: MW

A parlagfű pollenszezon a tetőzésén túljutott, a parlagfű pollenszórása lassan mérséklődik. A Nemzeti Nép­egészségügyi Központ jelentése szerint szerdán és csütörtökön a pollenkoncentráció még országszerte a magas, nagyon magas tartományban alakult. Péntektől az időjárás-változás hatására a pollenterhelésben is enyhülés várható.

A rendelkezésre álló legutóbbi adatok szerint Szekszárdon nagyon magas volt a gyom virágporának koncentrációja a levegőben, és ugyanezt igazolja a nemzetközi parlagfű-riasztási rendszer térképe, amely az aktuális állapotot mutatja. Szekszárd eszerint a leginkább fertőzött vörös zónában található.

A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan alacsony-közepes, a pázsitfűféléké szintén. A többi kora nyári allergén közül a libatopfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony, esetenként közepes, az ürömé, az útifűé, a lóromé, illetve a kevésbé jelentős allergének közül a kenderféléké alacsony. Az allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma leginkább a közepes tartományban várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában