divat

2021.09.28. 11:30

Alapvető, hogy a ruha kényelmes, jó legyen

A pandémia időszakában kevesebb ruhát vásároltunk, de a környezettudatosság is egyre inkább előtérbe kerül a divat világában. Egy ruhaszerviz tulajdonostól megtudtuk, az idősek szűkítettni szeretnék ruháikat, a fiatalabbak pedig a nadrágjaikat vágatják rövidebbre és a nadrágszáraikat szűkíttetik.

Brunner Mónika

Budapest, 20210126 Baba Klinika a Múzeum körúton Fotó: Dombóvári Tamás (DT) Bors képen: Barta Judit varr

Fotó: Dombóvári Tamás

Akár dolgozni járunk, akár ügyet intézünk, vásárolunk, fontos, hogy tiszta, méretre illeszkedő, esetleg divatos, és nem utolsósorban kényelmes ruhában tegyük ezt. Ám mert nem mindig találunk megfelelő darabot vagy mert a méretünk változott, ezeket nem egyszer magunkra kell igazíttatni. Az őszi szezonban a kabátok, pulóverek, nadrágok hosszának rövidítését, szűkítését, valamint cipzárcserét kérik a legtöbben.

A megyeszékhelyen található ruhajavítóban egy idős hölgy arról panaszkodott, hogy az internetről épp azért nem szeret vásárolni, mert sosem azt kapja, amit megrendelt. Inkább üzletekbe jár, de ott is azzal a problémával találkozik, hogy a pulóver, a szövetkabát ujja túl hosszú, ezért újonnan vásárolt ruhái a ruhajavítóba kerülnek.

– A legnagyobb probléma, hogy míg régen volt egy konfekcióméret, mostanra már összevissza méreteznek a külföldi vállalatok – mondta lapunknak Hegedűs Sándorné ruhajavító üzlettulajdonos, hozzátéve: ugyan van kínai, angol, európai méretezés, de sokan várnák vissza a jól ismert, és kedvelt konfekcióméretet, amely még az ágynemű, így a paplan, a nagypárna, a kispárna méretét is meghatározta. Naponta akár húsz–harminc javítanivaló, tiszta, mosott ruha érkezik az üzletbe, amelyekért a tulajdonosok két-három nap vagy egy hét után már mehetnek is.

– A szép, nagyméretű, széles sálakat is hozzák már, hogy egyből kettőt készítsek. És mostanság egyaránt felkeresnek elegáns, alkalmi és hétköznapi ruhák javíttatásával is – tette hozzá.

Kíméli a ruhát a megfelelő hőfokú mosás

30 °C

alig szennyezett textilek, gyapjú, kötött holmi

30–40 °C

közepes vagy enyhe szennyeződés, színezett textilek

60–90 °C

erősen szennyezett ruhák, fertőtlenítés (pl.: törölköző)

90 °C

zsíros, olajos munkaruhák, konyharuhák

Nem kérdés, hogy sokkal olcsóbb átalakíttatni egy ruhadarabot, mint újat venni. Ráadásul a környezetet is kíméljük ezzel a megoldással, így lényegében divatos is. Egy átlagos nadrág felvarrása ezerkétszáz forint, cipzárcseréje ezerkétszázötven forint, plusz a cipzár ára. Farmernadrág felvarrása ezerötszáz forint. Ehhez képest egy új darab megvásárlása több ezer, esetenként több tízezer forinttal terheli meg a pénztárcánkat. Ruháink tovább szolgálnak minket a megfelelő mosási program, hőfok alkalmazásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában