megemlékezés Szekszárdon

2021.09.02. 20:00

Több tiszteletet érdemelne a brigadéros, aki életét adta hazájáért

Béri Balogh Ádám több tiszteletet érdemelne! Ezt vallja Bognár Cecil, aki korábban azt nyugtázta, hogy II. Rákóczi Ferenc brigadérosáról – aki Szekszárd határában esett fogságba – keveset tudnak a városban.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A Magyar Kultúra Lovagja ezért is döntött úgy, hogy a Babits Mihály Kulturális Központtal, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesülettel (TMEAHE) és a Szekszárdi Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesülettel karöltve megemlékezést szervez a kiváló hadvezér tiszteletére. Így történt ez csütörtökön a Csatári városrésznél.

Tárogató muzsika jelezte, hogy elkezdődött a Béri Balogh Ádám emlékének szentelt, koszorúzással egybekötött összejövetel. Bognár Cecil köszöntője után dr. Gesztesi Enikő, a TMEAHE elnöke így méltatta a brigadérost: – 1711 február 6-án Budán kivégzik, ugyanis alakja jelképezi a kölesdi eseményeket. Balogh feláldozta a családját, otthonát, rangját, életét adta a hazájáért, mert hitte, hogy áldozatot kell hozni a haza függetlenségéért és becsületéért.

A késő délutáni, esti órákban a Művészetek Házában folytatódott a rendezvény. Kiszler Gyuláné kölesdi helytörténész, nyugalmazott történelemtanár arra hívta fel a figyelmet, hogy II. Rákóczi Ferenc a kölesdi csatanyerést kiemelkedő fegyverténynek tartotta, nem véletlenül írt róla valamennyi követének. Az is bebizonyosodott, hogy 1708-ban még ütőképes haderő van a kurucok birtokában.

Az esten Tóth Eszter, Bognár Cecil, Borsos István, Farkas Béla, Fehér László és Szabó Sándor révén a közönség összeállítást hallgathatott meg az egyik legmagyarabb hangszer mestereitől.

Borítóképen: Dr. Gesztesi Enikő és Bognár Cecil (a mikrofonnál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában