az orvos válaszol

2021.09.05. 13:00

Miért fontos a cukorbetegek szűrővizsgálata?

A cukorbetegség szűrése kiemelkedően fontos, hiszen korai felismerésével a szövődmények elkerülhetőek, a vércukorszint normalizálásával teljes életet lehet élni – mondta dr. Ferk Dóra szekszárdi háziorvos, akivel legutóbb a cukorbetegség típusairól, jellemző tüneteiről beszélgettünk.

TN

Forrás: Shutterstock

Szerinte időnként mindenkinek fontos szűrésen részt vennie, aki jelentős túlsúllyal rendelkezik, akinek a családjában már előfordult cukorbetegség, vagy egyéb krónikus betegsége van, de ma már kötelező minden kismamának is. Az első lépés a célzott laborvizsgálat, amellyel a szakorvos megbizonyosodhat a szénhidrát-anyagcsere állapotáról, és ha szükséges, megkezdheti a kezelést.

Ha az eredmények szükségessé teszik, ajánlott terheléses vércukorvizsgálatot elvégeztetni, ami során vízben feloldott, 75 gramm glükóz elfogyasztását követően két, majd egy óra múlva mérik meg a vércukorértékeket.

A normál érték az éhgyomorra, vénás vérből vett 6,1 mmol/literes alatti vércukorszint, kifejezett cukorbetegségről a 7-es érték felett beszélünk. A kettő közötti érték esetén ugyan károsodott a cukorháztartás, de ez az állapot gyakran még visszafordítható, a cukorbetegség előszobájának is szokás nevezni. Ilyenkor javasolt az életmódváltás: több mozgás és a magas kalóriatartalmú ételek, cukros üdítők, édességek, péksütemények kerülése – hangsúlyozta a háziorvos, hozzátette, diabétesz esetén hasznos a fruktózaminvizsgálat is, amely 2-3 hétre visszamenően ad reális képet a vércukorértékekről, valamint a HgA1c laborérték mérése, amely a három hónap átlagos értékét mutatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában