kiskertész

2021.09.11. 15:42

Nyár végi, ősz eleji teendők a kiskertünkben

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Bár az időjárás napközben még a nyarat idézi, a reggeli hűvös idő már az őszhöz tartozik. A kiskertünkben a legtöbb termesztett növényt már felszedtük, bár a zöldségfélék, káposzták, cékla még maradhat a földben a fagyokig.

Munka így is akad bőven. Ahogy az ősz beköszönt, egyre több falevél, ág hever az udvarokon, kertekben. Érdemes a lehullott növényrészeket rendszeresen eltakarítani, összegyűjteni, hiszen hasznára válhat kertünknek. Korábban már írtunk róla, legtöbben még mindig szemétként tekintenek a lehullott levelekre, pedig számos módon hasznosítható.

Itt az ideje, hogy a különböző növénytámaszokat, paradicsom-, babkarókat, eltávolítsuk. Felszedjük a funkciójukat vesztett bambuszpálcákat, botokat, karókat, rácsos futtatót. Hipós vízzel tisztítsuk meg valamennyit, így elpusztítunk minden olyan kórokozót, amelyek egyébként akár sikeresen át is telelhetnének azokon.

Ha a növények körül bujkáltak a gyomok, akkor most itt az ideje megszabadulnunk tőlük. A következő lépés a régi növények, elhalt növényi részek, maradványok eltakarítása a veteményesből. Az elszáradt növényeket, zöldségeket, valamint a beteg, fertőzött növényeket mind távolítsuk el, dobjuk ki. A földből kihúzott egészséges növényeket a komposzthalomra hordhatjuk. A régi, elhasználódott, kertben felejtett növényrengeteg betegségek és kártevők melegágya lehet.

Ha a talaj a nyár folyamán tömörödött, akkor kerti villával kissé mozgassuk át. Akár zöldségekről, akár virágágyásokról van szó, a hideg előtt érdemes átforgatni a földet. Ezzel ismét a felszínre emelhetjük azokat a kártevőket, amelyek már elhelyezkedtek a talajfelszín alatt.

A hónap második felétől vethetünk is. A tél alá vetésre leginkább alkalmasak a rövid tenyészidejű, korai zöldségfajták: sárgarépa, petrezselyem, borsó, spenót, sóska, mák, metélőhagyma és fokhagyma. Az őszi fokhagymát és a korai zöldhagymát legkésőbb október elejéig érdemes ledugni, kihajtva, meggyökeresedve szépen áttelel, legalább két héttel szedhető fel, mint a tavaszi vetés. A fejes saláta remekül bírja a telet, akár a korábbi felmagzott saláta magját is lehet vetni kiskertben.

Címkék#Kiskertész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában