aratás

2021.09.21. 11:17

Rég nem volt ilyen Tolnában! Van, ahol katasztrofális a helyzet

Vágják a kukoricát, a napraforgót a megyében. Ilyen utoljára kilenc éve volt, amikor a két termény érése összefolyt. A friss adatok szerint az országos átlag alatt van a megye hozama mind két növényből, amire már régóta nem volt példa. A csapadékszegénység Paks környékét sújtotta a legjobban, ez a termésátlagokon is megmutatkozik.

Mauthner Ilona

Javában folyik a kukorica és a napraforgó betakarítása a megyében. Kukoricából évről évre valamivel kevesebbet vetnek a gazdák – idén 70 ezer hektár körül –, igyekeznek helyette másik növényt választani. A napraforgó vetésterülete viszont hosszú évek óta nagyjából 22 ezer hektár körül van. Az idei év mindkét növény esetében vízválasztó lesz, érdemes-e a jövőben velük foglalkozni.

Negatív rekordot dönt kukoricából a termésátlag a Paks környéki gazdálkodók területein. Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, aki egyben a megyei gabonaválasztmány tagja is, elmondta, hogy javában vágják a kukoricát, és optimista becsléssel is csak 4-5 tonna közötti mennyiségre számíthatnak hektáronként. A kukorica kényszerérett, a szemek szinte elsorvadtak a csövekben. A környékükön a helyzet katasztrofális. A napraforgó is hasonló helyzetben van, 1,5 tonnás átlagtermésről számolnak be erről a környékről a termelők.

Aki most előre leszerződött a két terménnyel, és nem termett neki annyi, az nagyon rosszul járt, mert fedezetvásárlásra kényszerül. Ez azt jelenti, hogy meg kell vennie mástól azt a mennyiségű terményt, amivel nem rendelkezik, és át kellene adnia a kereskedőnek.

Krieser János szerint jó lenne, ha a falugazdászok jeleznék az ágazat vezetői felé, hogy az adott körzetekben mekkora a baj. Ugyanis, ha hivatalosan is kihirdetnék az aszály sújtotta helyzetet az adott régióra, akkor a termelő nem kényszerülne fedezetvásárlásra.

Mivel erre úgy tűnik egyelőre nem kerül sor, így a gazdálkodó egyre nehezebb helyzetbe kerülhet, hiszen ha húzza-halasztja a termény vásárlását, akkor várhatóan a most még tonnánként 82 ezer forintos kukorica ára egyre magasabb lesz. A kereskedőt sem érdemes szidni, hiszen ő is kényszerhelyzetben van, a megbízójának szállítaná a leszerződött mennyiséget.

Mi lehet ilyen helyzetben a megoldás? A szakember szerint, tárgyalni kell a kereskedővel, megpróbálni megoldásokat javasolni, például azt, hogy jövőre leszállítja a különbözetet, vagy más megoldást kínálni.

Tavaly ilyenkor a kukorica ára 42–45 ezer forint volt, tonnánként. A napraforgó ára is sokat emelkedett, idén 180 ezer forintnál is többet fizetnek tonnájáért. A kívülálló azt gondolhatja, hogy a mostani árakkal kompenzálva van a gazda, de sajnos nem így van, hiszen szinte a tavalyi mennyiség fele termett idén Tolna megyében, közben a beszerzési árak – vetőmag, gépek, alkatrészek, mű­trágya, gázolaj – nagyon megemelkedtek.

A szerződésekkel óvatosan kell bánni

A kajdacsi Kovács Béla napraforgót és kukoricát is termel a családjával. A napraforgó betakarításával már végeztek is, megyei szinten jó eredménnyel, hiszen náluk 3 tonna körül lett az átlag, hektáronként. Bár a gazda hozzátette ennél több szokott lenni. A kukoricát a jövő héten kezdik vágni. Kovács Béla szerint nagy lesz a szóródás, ami az átlagtermést illeti, mert még egy táblán belül is vannak jobb és nagyon gyenge részek attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott a terület. A Kovács család nem kötött az idén előre szerződést senkivel, és úgy tűnik jól döntöttek. Hosszú évek óta két nagyobb felvásárlóval szoktak üzletet kötni, de előre szerződést velük sem kötnek immár évek óta. Voltak évek amikor nem jártak emiatt jól, de nem változtattak a szokásaikon. Szerencsések, mert az elmúlt évtizedekben tárolókat építettek, így a terményüket mindig biztonságban tudták. Van idejük a jobb árakra várni.

 

Ezek is érdekelhetik