hulladékgyűjtési kampány

2021.09.05. 15:00

Szélmalomharcot vívnak a közutasok a szeméttel

Forrás: Autó-Motor

Forrás: MW

A tisztaság mindenkinek imponál, de sajnos kevesen vannak, akik tesznek is érte. Gyakran látni autóból kidobott gyorséttermi zacskót, papírpoharat, pedig csak a következő kukáig kéne elvinni, hogy az utak melletti területre pillantva ne kapjon hányingert az ember. Mindemellett felháborító is a hozzáállás, sokan észbe sem kapnak, amikor „csak” egy cigarettacsikket pöckölnek ki az ablakon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hulladékgyűjtési kampánya során a társaság mérnökségei az országos közutak menti illegális szemét összegyűjtésére fókuszáltak. Mindössze néhány nap alatt 3200 köbméternyi, 650 tonnányi hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyekre a szakemberek. A közútkezelő 94 mérnöksége közel 1500 helyszínen, egymástól eltérő útszakaszon, csomópontban és pihenőhelyen szedte a szemetet. A mentesített szakaszok felét (53 százalék) mellékutak tették ki, a harmadát (36 százalék) a főúthálózat jelentette, a fennmaradó rész (11 százalék) pedig gyorsforgalmi út volt.

A mérnökségi brigádok teljes munkaidőben végezték az elszórt hulladék eltakarítását, a munkából a közfoglalkoztatási programban részt vevők is kivették a részüket. A legtöbb hulladékot Pest, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megye országos útjai mellől gyűjtötték össze. Általánosságban elmondható, hogy valamennyi szakaszon jellemző volt a közlekedők által, az utazásuk során elszórt hulladék jelenléte: PET-palack, fém italosdoboz, cigarettadoboz, autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása. A nagy forgalmú utaknál, autópályáknál és a határátkelőknél vívnak a leginkább szélmalomharcot a szakemberek ezzel a típusú hulladékkal.

A pihenőhelyeken a társaság hulladékgyűjtő edényei mellé halmozva, útcsatlakozásoknál, földutak mentén, hóvédő erdősávok mögötti területeken volt a legtöbb illegálisan lerakott szemét. A hulladék összetétele ugyanakkor vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladékok, zöldhulladék, használt gumiabroncsok szerepelnek a toplistán, de sok esetben találtak a közutasok különböző veszélyes hulladékot is, és sajnos már megszokottnak mondható az állati tetemek jelenléte is – számolt be róla az Autó-Motor.

Borítóképünk: Nem szép látvány a sok szemét az utak mellett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában