nemzeti vágta

2021.10.10. 11:30

Bálinttal a hátán jól vágtázott Galaxy

A decsi Schvarzenbart Bálint és lova, Galaxy képviselte megyénket Budapesten, a Hősök terén megrendezett Nemzeti Vágtán. Nem is akárhogyan, a középdöntőben második lett. Sok áldozatot hozott azért, hogy idén is, immár tizedik alkalommal jól szerepeljen.

Mauthner Ilona

Fotó: Beküldött fotó

A decsi Schvarzenbart Bálint neve és elért sikere nem először szerepel lapunk hasábjain. Legutóbb két éve írtunk arról, hogy a fiatalember a Szentlőrinci Vágtán olyan jól szerepelt, hogy bejutott az országos döntőbe. Idén ennél is tovább jutott.

– Ebben az évben másik lóval edzettem és készültem fel a versenyekre. Tangó helyett Galaxyt választottam, mindkettő egyébként a decsi Pap Gyula tulajdona. Tangó is indult – egy másik lovassal – a versenyen. Jól szerepeltek, megnyerték a középfutamukat. Galaxyval egy éve készültünk a megmérettetésre, tíz kilót lefogytam, hogy könnyebb teher legyek a lovamnak. Sokat edzettem, futottam, igyekeztem magamat is jó formába hozni. Az edzéseket Érsekhalmán tartottuk, a trénerem Molnár Gyöngyi volt.

Bálintnak egyébként az idei volt a tizedik Nemzeti Vágtája. Rutinos versenyzőnek számít. Pénteken reggel indultak el a fővárosba a megmérettetésre, a lovast és lovát kísérte az edző, a felvezető, valamint Bálint testvére, sógora és barátai, illetve édesapja, aki szintén versenyzőként érkezett Budapestre. A paripákat úgynevezett mobil boxokban helyezték el, a lovak alá faforgácsot tettek és abrakot adtak nekik. Eközben a lovasok, edzők és hozzátartozók a műjégpálya területén kaptak helyet. A várakozás közben beszélgettek egymással a különböző megyéből érkező versenyzők, illetve voltak, akik főztek is bográcsokban. Jó hangulat volt, mondta Bálint.

Az előfutamot szombaton rendezték, ebben nagyon jól szerepelt a decsi versenyző, hiszen megnyerte, és a legjobb időeredménnyel jutott be a középdöntőbe. A verseny vasárnap délelőtt a középdöntőkkel folytatódott. Öten indultak, Bálint az edzőjétől azt a tanácsot kapta, hogy végig hajtsa a lovát. A start nagyon jól sikerült. Nagy volt a szurkolás a decsiek körében, a családtagok tiszta szívükből kiabáltak, biztatták a lovat és lovasát. Bálint és lova másodikként ért a célba egy olyan lovas előtt, aki kétszer is megnyerte már a Nemzeti Vágtát.

Mint elmondta, nem szomorkodott az eredménye miatt, mert olyan lovasokkal került egy futamba, akik az előző években is nagyon jól szerepeltek, vágtagyőztesként, és Galaxy csupán pár másodperccel maradt le az első helyről. Galaxy állta a sarat, nem idegeskedett, nem kellett rendreutasítani, a hatéves ló még sok sikert hozhat a gazdájának. Bálinttal ez volt az első közös versenyük.

A következő hetekben, hónapokban a ló és lovasa is pihen majd. Schvarzenbart Bálint nem hivatásos lovas, a mezőgazdaságban dolgozik traktorosként. A szezonban – tavasszal vetéskor, nyáron és ősszel betakarítás idején – késő estig tart a munka, ilyenkor nehezebb az edzéseket is megszervezni. Bálint kiskora óta lovagol, húsz éve pedig rendszeresen, versenyekre készülve.

Idén tizennegyedik alkalommal rendezték meg a jeles eseményt

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén és az Andrássy úton megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, amely valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. Több mint egy lovasverseny, a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe. Az első Nemzeti Vágtát Mátyás király trónra lépésének 550 éves évfordulója alkalmából, a magyar huszárság emlékének szentelték. A huszárság motívuma azóta is minden évben erőteljesen jelen van az eseményen. A rendezvényen a lovak és a lovassportok kapják a főszerepet. Az esemény központi eleme a névadó Nemzeti Vágta, melyre évente mintegy száz magyar település nevezi be a lovát és lovasát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában