pályázati ciklus

2021.10.06. 06:58

Cél a Paks-Szekszárd térség fenntartható fejlődésének elérése

Az előző uniós fejlesztési ciklusban, a Területi Operatív Pályázatokból (TOP) Tolna megye közel negyvenmilliárd forintnyi összeget tudott felhasználni fejlesztésekre, ami óriási eredmény. Sok település élt a pályázati lehetőségekkel, amelynek hatása megyeszerte már többfelé látható – foglalta össze az előző uniós pályázati ciklus helyi eredményeit Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Gazsó Rita

20211005_Szekszárd_Sajtótájékoztató_ Fehérvári Tamás megyei közgyűlés elnöke , dr Mikulás Brigitta Közép Duna menti Tanács elnöke és dr Mikes Éva kormánybiztos tartottak sajtótájékoztatótt Szekszárdon a Vármegyeházán_Fotó:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság _MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Fehérvári Tamás a Közép-Duna Menti Térség fejlesztési stratégiáját bemutató sajtótájékoztatón elmondta, 2021-től újra megnyíltak a pályázati lehetőségek, a következő ciklusban 45 milliárdos keretet vehetnek igénybe a tolnai települések, és a jelenlegi döntés szerint Szekszárd város projektjeit is a megyei önkormányzat felügyeli. Hozzátette: reméli, hogy a következő ciklus, a korábbihoz hasonlóan sikeres lesz.

Dr. Mikes Éva, a Dél-Dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa arról beszélt, hogy a régió gazdasági fejlesztési koncepciójának összeállításakor három térségfejlesztési zónát határoztak meg: Kaposvárt és térségét, Pécs-Mohács térségét és a Szekszárd-Paks növekedési centrumtérséget. A Közép-Duna Menti Térség fejlesztési koncepcióját a helyi fejlesztési tanács készítette el és fogja össze – tette hozzá.

Dr. Mikulás Brigitta, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke a program részleteiről elmondta, a gazdaságfejlesztési koncepció három megye – Bács-Kiskun, Fejér és Tolna – 11 járását, összesen 99 települést érint. A fejlesztési tanács célja, hogy a paksi erőmű-bővítés generálta lehetőségek kihasználásával, a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség fenntartható fejlesztésével, a helyi értékekre és együttműködésekre építve valósítson meg különböző fejlesztési célokat. Ilyen az ipari és mezőgazdasági termelés ösztönzése, a magasabb szintű életminőség, a biztonságos megélhetés megalapozása, széles spektrumú szolgáltatói szektor létrehozása, a fenntartható környezetgazdálkodás, a tudás- és technológia innovációja, innovatív agrár- és élelmiszerszektor megteremtése, valamint ,,Zöld zóna” kialakítása.

Fókuszban az energiaszektor

A kormányzat többször egyértelművé tette, hogy kiemelt figyelmet fordít az ország valamennyi térségének fejlesztésére, az egyes térségekben tapasztalható fejlettségi különbségek csökkentésére. Ennek szellemében az Országgyűlés 2020 tavaszán döntött az egy híján száz települést magába foglaló Közép-Duna Mente, az ország legújabb kiemelt fejlesztési térségének kialakításáról. A térségi együttműködés megteremtését a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács segíti, amelyben a helyi és a kormányzati vélemények, elképzelések is megjelennek.

A tanács tagjai a három érintett megye – Bács-Kiskun, Fejér, Tolna – közgyűlésének elnökei és egy-egy további képviselője, valamint hat minisztérium egy-egy delegáltja. A tanács elnöke dr. Mikulás Brigitta főosztályvezető. A térség fejlesztési fókuszában az energiaszektorhoz kapcsolódó térségi infrastruktúra- és gazdaságfejlesztés áll. A régió gazdasági fejlesztésének koncepcióját kedden mutatták be a szekszárdi Vármegyeházán.

Borítókép: Dr. Mikes Éva (jobbról), dr. Mikulás Brigitta és Fehérvári Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában