értékmentés

2021.10.27. 14:00

Épületet mentett a bútorrestaurátor

Tolna megye több településén folyik olyan értékmentő munka, amelyet a Teleki László Alapítvány támogat. Cél: a népi építészet emlékeinek megőrzése. Most egy murgai helyszínen jártunk.

Wessely Gábor

A népi építészet emlékeinek, értékeinek megőrzéséhez nyújt segítséget a Teleki László Alapítvány. Murgán egy régi sváb ház felújításához kezdett hozzá Kopácsi Szilárd. Azt mondja: a következő évben is lehet pályázni, ha nem jutnak a munka végére, de húsz százalék önrész szükséges.

Első nekifutásra a falakat és a tetőt hozták rendbe. Használhatók esetenként modernebb anyagok is, ám a korhűségre, főként a külső megjelenést illetően, törekedni kell. A tégla néhol felválthatja a tömésfalat, ám modern falazóblokk nem építhető be. A nyílászáróknak szintén az eredeti megjelenést kell tükrözniük.

– Bútorrestaurátor vagyok – tájékoztat –, a hátsó, kis ablakkereteket már én készítettem. Azt a falat teljesen újra kellett rakni, olyan rossz állapotban volt. Mi, a párommal, a szomszéd épületben lakunk, s azon tűnődtünk tavaly, hogy hagyjuk-e ezt a lakatlan házat összedőlni, s nézegessünk évtizedeken át egy romhalmazt, vagy vegyük meg, kicsit hozzuk rendbe a tetőt meg a falakat, aztán majd kezdünk vele valamit… Megvettük, bemenni is alig lehetett, mert a cserjék, indák, futónövények már a nyitott folyosót is birtokba vették. Kitisztítottuk, elkezdtük helyrepofozni, s akkor hívta fel valaki a figyelmünket erre a pályázati lehetőségre.

A bejárati oldalon a nyílászárók és a hársfaoszlopok rendbehozatalához már nem volt elég a most nyert összeg. Jövőre valószínűleg újra pályáznak Kopácsiék, és folytatják a felújítást.

A Teleki László Alapítványról

Az alapítvány létrejöttének célja az egyetemes magyar kultúra értékeinek feltárása és megóvása. Nagy rendezvények, nemzetközi konferenciák, kiállítások megszervezése, számos könyv kiadása mellett az alapítvány talán legjelentősebb tevékenysége a határainkon túli magyar vonatkozású épített örökség kutatása, dokumentálása és felújítása kormányzati támogatással. Itthon, immár ötödik éve van lehetőség a védett népi építészeti emlékek felújításának támogatására a Népi Építészeti Program keretében, mely 2019 óta a Teleki László Alapítvány lebonyolításában, évi 1,5 milliárd forintos keretből működik. Vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak olyan védett épületek tulajdonosai, amelyek népi építészeti értéket képviselnek.

 

Ezek is érdekelhetik