hagyományőrzés

2021.10.02. 11:55

Kiemelten támogatják az iskolát és az egészségügyet

A szakályiakra rendkívül jellemző, hogy őrzik a hagyományaikat. Legalább százéves múltra tekint vissza itt a szüreti mulatság, amely rendezvényért mindig összefog a falu. Az emberek rendbe teszik a portáikat, feldíszítik a lovakat, lovas kocsikat.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Az elmúlt hétvégén került sor a Szüreti Felvonulás Szakály elnevezésű ünnepségre. Tizenöt lovas fogat, öt traktor, százharminc felvonuló, köztük több mint hetven gyermek vett részt a felvonuláson, a menet több helyen megállt, s táncoltak a résztvevők. A kisbíró beszédet mondott, fellépett Wolf Kati énekesnő, Kovács Gergő énekes, Rózsás Viktória énekesnő. Szakályban az idei nyáron már megrendezték a családi napot és három utcabált, kettőt az alpolgármester segítségével – ugyanis ő volt a zenész. Október közepén az Őszi Hacacáré elnevezésű kormányzati esemény várja az érdeklődőket, Dallos Bogival és a Bon Bon együttessel.

A sok téren megújuló település a Magyar Falu Programban számos pályázatot nyert. Idén ötmillió forint anyagköltségből felújították a központban található legnagyobb forgalmú járdát. Harmincmillió forintból október végére elkészül az orvosi szolgálati lakás – közvetlenül a háziorvosi rendelőnél. Kétmillió forintból új orvosi eszközökre is szert tettek. Szintén ötmillió forintból lecserélték a mintegy negyven kicsinek helyet biztosító Szakályi Százszorszép Óvoda harminc éve készült kerítését. Húszmillió forintból újítják fel a Szakályi Általános Iskola felső tagozatos intézményi épületében a tornatermet, a pályázatot a Tamási Tankerületi Központ adta be.

Az önkormányzat saját erőből, mintegy egymillió-háromszázezer forintból újította fel az alsó tagozatosoknak a művelődési házban található tornatermet. Az alsó tagozatos iskolában a folyosórészt és a vizes­blokkot hozták helyre a fenntartóval közösen. Önerőből parkolókat épített az önkormányzat a két iskolai épülethez, amelyben száztizenhatan tanulnak.

Az önkormányzat jó gazdálkodását mutatja, hogy szintén önerőből újult meg a gyógyszertár épületének homlokzata is. Ötmillió forint támogatást nyertek Leader pályázaton, hogy kialakítsák a templomtéren található közösségi teret. Az útjaik rossz állapotban vannak, ezért azok javítása folyamatos feladatot jelent. Saját erőből háromszáz méter utat javítottak a közelmúltban. A temető hátsó bejáratánál található kereszt társadalmi felajánlással újult meg.

A csatornázással kapcsolatos munkákat is nagyon várják a lakosok, ez belátható időn belül megvalósul. Nagy álom még a település központjának rendbetétele, ahová egy igazi főteret szeretnének kialakítani. Jövő évi terveik között szerepel, hogy fejlesszék az iparterületi útjaikat.

Feuerbach Szabolcs polgármester elmondta, a település megújulásában, a falujuk jó hírének keltésében a lakosság tevékenyen részt vesz. A szeptemberi Tamási Közfoglalkoztatási Kiállításon képviselték a községet terményeikkel és a termékeik bemutatásával.

Kovács Balázs tanyagondnok elmondta, hogy tizenöt közfoglalkoztatott munkáját irányítja. A Start-munkaprogram keretében félhektárnyi konyhakertjükben a többi közt paradicsomot, paprikát, sárgarépát, burgonyát, káposztát termesztenek. A betakarított termények az iskola konyhájára kerülnek. Van savanyítóüzemük, a savanyúságokat a falu piacterén árusítják a lakosoknak nagykereskedelmi áron vagy még olcsóbban. Van szőlőjük is, épp szüret előtt állnak. Sertésfarmmal is rendelkeznek, itt huszonegy sertést nevelnek.

Az önkormányzat kilencszemélyes kisbuszával hetven-nyolcvan lakosról gondoskodnak folyamatosan, harminc-hatvan főnek szállítanak ebédet.

Szakályban ezerháromszázan laknak, s a lakosság oltottsági aránya hatvanszázalékos.

– A korábbi Covid-időszakok alatt jobban le voltunk terhelve – tette hozzá Kovács Balázs tanyagondnok.

A szakályi értékek megőrzése

Szabó Gyula egyházközségi képviselő elmondta, a műemléki védelem alatt álló Szakályi Római Katolikus Templom kertjében helyezkedik el a Kálvária. A három feszületét a tizennyolcadik században állították. A templom kertjét körülölelő kerítésben található keresztúti stációkat 1913-ban készíttette a Szakályban született Hideg Teréz. Közösségi adományból 2019-ben restaurálták a Kálvária-szoborcsoportot, 2021-ben a stációk kerámia domborműveit. A Tolna Megyei Értéktár Bizottság a Megyei Értéktárban már szereplő templom részeként felvette a kálváriát is.

Dr. Lábóné Británszki Erzsébet, a Szakályi Népi Hagyományokat Őrző Egyesület elnöke kiemelte, a falu különösen gazdag szakrális kisemlékekben. A Népi építészeti program támogatásával felújították a Nepomuki Szent János-szobrot és a Petőfi utca elején lévő keresztet, amelyet Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos idén adott át. A kápolnafülkék és a leendő tájház felújításának szakmai előkészítő dokumentációjára is sikeresen pályáztak.

Borítóképünkön a szüreti felvonulás, melyen szárhanincan, köztük hetven gyermek vett részt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában