gyakorlat

2021.10.08. 08:30

Kimenekítették a polgármestert a tartalékos katonák

Fiktív harcászati helyzetben is bizonyított a MOON STAR 2021 elnevezésű összevont tartalékos kiképzési foglalkozáson résztvevő állomány az újdörögdi romvárosban csütörtökön, mely bemutató egy egyhetes gyakorlat záró mozzanata volt.

Balogh Ákos/VEOL

20211007 Újdörögd A Magyar Honvédség MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred önkéntes területvédelmi tartalékos ÖTT katonáinak gyakorlata a település melletti kiképző-gyakorló területen Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei Napló Képen: MI-17 szállító helikopter

Fotó: Balogh Ákos

Most először rendeztek önkéntes tartalékos katonáknak összevont, országos szintű, közös gyakorlatot a Veszprém megyei Újdörögd térségében található katonai gyakorlótéren a székesfehérvári székhelyű MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred kijelölt mentorai. A MOON STAR 2021 nevet viselő gyakorlat során a már az alapkiképzés moduljait elvégzett tartalékosok közösen gyakorolhatták többek között az objektum őrzés-védelem, támadás elhárítás, területzárás, tűzharc fortélyait, valamint sérült személyek evakuálását, mindazt, ami a területvédelmi alegységek alaprendeltetéséből adódik éles helyzetben.

A fő cél az volt, hogy a felkészítésen túl komplex feladatok végrehajtásán keresztül kovácsolják össze a tartalékos katonákat.

Az esemény egyik záró feladata az MH 2. vitéz Vattay Antal és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezredek önkéntes tartalékos katonái által bemutatott fiktív harcászati helyzet volt, mely során egy település polgármesterének kimenekítése vált szükségessé miután az ott megjelent bűnözői csoportok és a folyamatos ivóvízhiány miatt a lakosság körében heves indulatok alakultak ki. A katonák végül tűzharcba is keveredtek a felfegyverzett bűnözői csoporttal, a polgármestert pedig helikopteren menekítették ki, így oldva meg a kialakult helyzetet.

Balogh Anna szakaszvezető. Fotó: Balogh Ákos

A gyakorlaton résztvevő Tolna megyei Balogh Anna szakaszvezető, a 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj katonája, aki azért lett tartalékos katona, mert szereti a kihívásokat és magának szeretett volna bizonyítani az egyetem elvégzése után érdeklődésünkre az elmúlt napokról elmondta: Már három éve vagyok tartalékos katona, nyáron az Egyesült Államokban, Ohioban is részt vettem egy gyakorlaton, ennek ellenére a mostani gyakorlat speciális volt számomra, mert helikopterrel még nem dolgoztunk és épületharcászaton sem vettem még rész, így számos új dolgot tanulhattam.

A gyakorlatot megtekintette Bozó Tibor vezérőrnagy is, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka is aki értékelésében úgy fogalmazott, nagyon pozitívnak tarja, hogy a tartalékos katonák rendkívül fegyelmezetten hajtották végre a feladatokat, tették a dolgukat és akartak tanulni.

Borítóképünkön: gyakorlaton helikopterrel menekítették ki a polgármestert a bűnözők kezei közül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában