Bátaapáti

2021.10.04. 12:30

Könyvet is írt élményeiről a néhai főerdész

Sz. Á.

Fotó: Mártonfai Dénes

Emlékkő tudatja azt Bátaapátiban, hogy a település temetőjében nyugszik a Keleti-Kárpátok rajongója, a kiemelkedő tudású főerdész, egyúttal a toll mestere. Káposztafalvi Jákóbi Lányi András a méltatlanul elfeledett nagyjaink közé tartozik – „ma világviszonylatban is alig van nála az erdő állatvilágának alaposabb ismerője”, írta róla a Vadászat című szakfolyóirat 1935. májusi száma –, így a település országos adósságot törlesztett a műtárgy avatásával.

A múlt hét péntek délutánján a Vadászház feletti útkereszteződésnél tartott rendezvényen Kocsner Antal, az Országos Magyar Vadászkamara Tolna Megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte a közönséget, majd tartott méltató beszédet. A Természeti és Vadászati Világkiállításhoz kapcsolódó eseményen ott volt az ötletadó Feiszt Ottó erdőmérnök, az országos vadászkamara egykori elnöke, a Zalaerdő Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója, valamint Paluska Zoltán, a megvalósítást a vadászkamarával és az önkormányzattal együtt támogató Bátaapáti Egresmenti Természetvédő és Vadásztársaság elnöke.

A folytatásban Krachun Szilárd polgármester osztotta meg gondolatait. Mint egyebek mellett elmondta, az 1887-ben – jelenleg nem ismert helyszínen – született Káposztafalvi Jákóbi Lányi András, a Kárpáti vadászélmények című, ihletett kötet szerzője 1945. február 9-én, rövid betegség után, életének 57. évében hunyt el Bátaapátiban. Sírját ezidáig nem sikerült megtalálni.

– Ezért született meg az a gondolat, hogy egy emlékkő felállításával tisztelegjünk neves halottunk előtt – mondta a polgármester. Az alkotás Bojás János kőfaragómester keze munkáját dicséri.

Borítóképünkön: Paluska Zoltán (balról), Kocsner Antal és Krachun Szilárd az emlékkő leleplezésénél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában