minták

2021.10.01. 15:30

Még a kábítószer jelenléte is kimutatható

Wessely Gábor

Minden hétfőn vesznek mintát a szekszárdi szennyvíztelepen a Coviddal kapcsolatos vizsgálatok, elemzések elvégzése céljából. Ezt tavaly kezdték, de egyéb vizsgálatokra hosszú évek óta történnek mintavételek. Egy budapesti központba jut el az anyag – a 19 megyéből és három fővárosi telephelyről –, s a feldolgozást követően közzéteszik a végeredményt, az interneten is elérhető módon.

Gaál Zoltánné vegyészmérnök, a megyei népegészségügyi szolgálat környezetegészségügyi felügyelője a téma kapcsán elmondta: – A szennyvízből megállapítható a lakosság egészségi állapota. Jelen van benne minden olyan anyag, kórokozó, ami az emberi szervezetből a széklettel, vizelettel kiürül, illetve a fürdővízzel a csatornába jut. A szennyvízminta árulkodhat egyebek mellett a kábítószer-fogyasztásról is. Korai fázisban kimutatható a csoportos megbetegedéseket okozó vírusok jelenléte – például a járványos gyermekbénulásé –, és így célzott beavatkozások, oltási kampányok tervezhetők.

A vizsgálatok során leg­gyakrabban, úgynevezett nagy érzékenységű molekuláris módszereket alkalmaznak. Ennek lényege, hogy nem magát a kórokozót, hanem annak örökítőanyagát mutatják ki. Bizonyított tény, hogy a kórokozók szennyvízben mért mennyisége összefüggést mutat a regisztrált megbetegedések számával. Jelen tudásunk szerint ez elmondható a koronavírusról is.

A szennyvízminta-vizsgálat segíti a járvány várható alakulásának előrejelzését. Ha egyértelműen növekszik az örökítőanyag mennyisége, érdemes korlátozó intézkedéseket hozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában