kiadvány

2021.10.12. 16:20

Művészeti alkotások vadászokról, halászokról

Wessely Gábor

Budapest, 2021. szeptember 25. Philipp Harmer, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke, Habsburg-Lotharingia Károly fõherceg, a világkiállítás fõvédnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelõs kormánybiztos (b-j) a nemzeti színû szalag átvágásával megnyitja az "Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 25-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Vuray György szerkesztésében jelent meg a vadászati világkiállításra a Vadászok és halászok hármaskönyve. Tolna megyei vonatkozásai is vannak a kiadványnak. Bőséges a kínálat, írók és képzőművészek sokasága választott vadászattal és halászattal kapcsolatos témákat a közeli és a távolabbi múltban. Az I. kötet A magyar vadászat irodalma alcímmel összefoglalja a témában megjelent írásokat, 1829-től 2020-ig. Szerepel benne a katalinpusztai illetőségű földbirtokos, báró Schell József Antal 1931-ben megjelent, Megint ősz lesz... című, apróvadakról szóló publikációja.

A II. kötet alcíme: A Kárpát-medence halászatának és vadászatának jelesei, tevőleges alakítói és kultúrájának gyarapítói. Az ebben a kötetben helyet kapott Tolna megyéhez kötődő személyek: Aggházy Gyula festőművész (Dombóvár, 1850–Budapest, 1919), Andrásfalvy Bertalan dr. néprajzkutató (Sopron, 1931-), Balázsffy Rezső grafikus, illusztrátor (Döbrököz, 1885–Budapest, 1973), Boros Andrea természetfestő (Nagydorog, 1970–), Farkas Pál szobrászművész (Szeged, 1947–), Garay Ákos festőművész, grafikus (Szedres-Apátipuszta, 1866–Budapest, 1952), Schell József Antal báró vadászfestő (Katalinpuszta, 1900–Budapest, 1970), Tildy Zoltán dr. az Országos Természetvédelmi Tanács elnöke (Dombóvár, 1917–Szeged, 1994), Videcz Ferenc író, költő (Pécs, 1944–Hidas, 2011).

A III. kötet A magyar halászat irodalma alcímmel foglalkozik a halászattal, második részében pedig a Kárpát-medence vadászatának és halászatának képzőművészetével. Ebben is vannak Tolna megyeiek: Garay Ákos (szöveg és illusztrációk), Balázsffy Rezső (szöveg és illusztrációk), báró Schell József Antal (szöveg és illusztrációk), Farkas Pál (szöveg és illusztrációk), Boros Andrea (illusztráció).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában