évforduló

2021.10.08. 20:01

Nyolcvan éve tértek haza a bukovinai székelyek

Kopjafát avattak a bukovinai székelyek Bukovinából való hazatérésének nyolcvanadik évfordulóján a Bonyhádi Székely Emlékparkban. A program ezt követően a nemrég megújult Perczel Kúria épületében folytatódott a megemlékező műsorral.

Szücs Bence

Fotó: Makovics Kornél

A bukovinai székelyek Bukovinából való hazatérésének nyolcvanadik évfordulójára emlékeznek hétvégén a Völgységben. A programsorozat péntek délután kezdődött a Völgység fővárosában, a Bonyhádi Székely Emlékparkban. Dr. Németh Kálmánnak, a bukovinai székelyek hazatelepítőjének tiszteletére állított kopjafát lepleztek le itt.

Az eseményen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki köszöntő beszédében elmondta, a bukovinai székelység az egyik olyan magyar népcsoport, amelyet a legtöbbször telepítettek át egyik tájról a másikra. – Őseink a számkivetettségben is mindvégig megőrizték a magyarságba vetett erős hitüket, a magyar nyelvhez és a magyar identitáshoz való ragaszkodásukat. Ezért lehetünk mi ma is hű állampolgárai Magyarországnak.

A kopjafa leleplezésénél és az emlékkoszorúk elhelyezésénél Potápi Árpád János, Illés Tibor a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke és Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád város polgármestere segédkezett.

A program ezt követően a nemrég megújult Perczel Kúria épületében folytatódott a megemlékező műsorral. A megjelenteket Filóné Ferencz Ibolya köszöntötte. – A bukovinai székely népcsoport 80 év elteltével is gazdag hagyományokat ápol, erre a teremben ülők egytől egyig büszkék lehetnek, hiszen mindez az ő odaadásuknak és az alázatos munkájuknak köszönhető.

A visszaemlékező előadások után Tamás Menyhért születésnapi köszöntése következett, majd átadták a Sebestyén Ádám díjakat, a XXIII. Sebestyén Ádám Országos Mesemondó Verseny díjait és a Bukovinai Székely Országos Szólótáncverseny 2020 díjait. A pénteki program a díjazottak gálaműsorával zárult. A megemlékezés szombaton a Bukovinai Székelyek Búcsújával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában