jubileum

2021.10.17. 16:04

Százhuszonöt gyertya égett a Garay gimi képzeletbeli szülinapi tortáján

Jubilált a Szekszárdi Garay János Gimnázium. Ünnepi műsor várta a közönséget. Az államtitkár is méltatta az intézményt. Levente Péter is itt érettségizett.

Szeri Árpád

Fotó: Kiss Albert

Egész napot átfogó rendezvénnyel ünnepelte százhuszonöt éves születésnapját a Szekszárdi Garay János Gimnázium. A szombati nap délelőttjén a patinás Alma Mater épületében öregdiák találkozó nyitotta a sort. Rég nem látott osztálytársak ölelték meg egymást és csodálkoztak rá egymásra. A hangulat, az érzés lényegét tökéletesen adja vissza egy vélemény: jó volt, csak rövid volt.

Az ünnepi megnyitó kora délután kezdődött a telt házas Díszteremben. Heilmann Józsefné igazgató köszöntője után dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Horváth István, a választókerület országgyűlési képviselője és dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja méltatta azt a felelősségteljes munkát, a jövő nemzedékének elkötelezett nevelését és oktatását, mely a fennállása óta sajátja az intézménynek.

– Jó azt látni, hogy ez az iskola, dacára minden politikai változásnak, ugyanazt a küldetést tudja betölteni, mint egykor – értékelte a Szekszárdi Garay János Gimnázium tevékenységét Maruzsa Zoltán. Az államtitkár hozzátette: – A középiskola a megye egyik meghatározó köznevelési intézménye, jó minőséggel, jó tanári gárdával, elkötelezett tanulókkal. Ez olyan siker, melyért köszönet illeti a gimnázium vezetőjét és valamennyi pedagógusát.

Három, a középiskolához erős szálakkal kötődő személyiség emlékei felidézésével tartott gimnáziumi, személyes és egyúttal történelmi időutazást. Zentai András címzetes igazgató 1977 és 1992 között állt az intézmény élén, Németh Károly magyar-történelem szakos tanár, a nyugalmazott pedagógusi kar 89 éves korelnöke, valamint Levente Péter színművész, az ország Móka Mikije, aki 1961-ben érettségizett a gimnáziumban.

A köszöntések, méltatások és visszaemlékezések sorát különböző bemutatók, produkciók színesítették. Nagy tapsot kapott a rézfúvós kvartett, Szabados Balázs és Hájas Kristóf négykezese, Németh Judit, majd Orbán György előadóművész, Lozsányi Soma orgonaművész, Radnai Erzsébet énekes, Kóka Rozália Magyar Örökségdíjas előadóművész, a Bartina Néptánc Egyesület, továbbá a Tücsök Zenés Színpad egy-egy alkalmi csapata. Természetesen minden esetben egykori vagy jelenlegi garaysta diákok voltak a közreműködők. Akárcsak mint műveik révén szereplői annak az új antológiának, melyet Kiss Hedvig magyar-angol szakos tanár mutatott be a közönségnek.

A folyosói, iskolatörténeti kiállítást – melyet Heilmann Józsefné elgondolása alapján dr. Gesztesi Enikő és Elblinger Ferenc pedagógusok foglaltak rendszerbe – Gerzsei Péter, a Szekszárdi Tankerületi Központ igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A jubileumi ünnepség állófogadással zárult.

Borítókép: Levente Péter, az ország Móka Mikije is felidézte garays emlékeit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában