kérdéses ügy

2021.11.23. 14:00

A buszállomás utasvárója nem várja az utasokat

Brunner M.

Fotó: Makovics Kornél

Gyönk autóbusz-állomása ügyében érkezett a közelmúltban olvasói levél, amelyben arról írnak: órákat kell eltölteni a szabad ég alatt, amíg érkezik a busz, mert az utasváró zárva van. Még nagyobb baj, hogy nincs egy illemhely, ahol a szerencsétlen utas könnyíthet magán, így jobb híján marad egy bokor, vagy egy közeli ismerős, akihez bekopoghat az ember.

Lapunk az év elején már beszámolt arról, hogy egy ideje zárva a gyönki buszmegálló nyilvános illemhelye. Akkor Szaka Gyula polgármestertől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az önkormányzat az illemhely működésének műszaki feltételeit továbbra is biztosítja. Az állandó felügyeletet, illetve az illemhely tisztaságának fenntartásához szükséges személyi feltételeket azonban nem tudja. Külsős partner, partnerek együttműködését remélték, akik a büfét is üzemeltetnék. Hozzátette: jelentős tömeg nincs a buszmegállóban.

A jelenlegi helyzet kapcsán hangsúlyozta, nagyon sajnálatosnak és szomorúnak tartja, hogy vannak olyanok, akik a kis vagy nagy szükségüket Gyönk közterületein végzik el.

– Nem szeretném a vonatkozó jogszabályokat idézni, de biztos vagyok benne, hogy van bőven, ami ezt tilalmazza. A buszpályaudvari mosdó kérdése már korábban is felmerült problémaként. A képviselő-testület akkor megbízott, hogy a nyilvános wc kérdésében tegyek lépéseket. Ezt meg is tettem, mely alternatívákat a képviselő-testület elé terjesztettem írásban az október 28-ai testületi ülésre. A kérdést azonban a képviselő-testület kivette a tárgyalandó napirendi pontok közül. Magam a testületi ülésen családi ok miatt részt venni nem tudtam. Szeretném azonban felhívni az utazók figyelmét, hogy a szociális és utasellátó létesítményekhez való hozzáférés biztosítása a Volánbusz Zrt. feladata, mint üzemeltetőé. Továbbá szintén a közlekedési vállalat feladata a „meghirdetett üzemidőben az előírt szolgáltatások és infrastruktúra elemeinek megfelelő szintű működését fenntartani”. Haladéktalanul fel fogom szólítani a Volánbusz Zrt.-t, hogy az üzemeltetésében álló gyönki buszpályaudvar vonatkozásában a fenti kötelezettségének tegyen eleget – tájékoztatott Szaka Gyula polgármester.

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után a Volánbusz az alábbi közleményt juttatta el portálunknak:

A gyönki autóbusz-állomás épülete az önkormányzat tulajdonában áll. Társaságunk a C épületrészben található forgalmi irodát üzemelteti, erre az épületrészre vonatkozóan rendelkezik bejegyezett használati joggal. Korábban a büfé bérlője üzemeltette a várótermet és az illemhelyet is, de jelenleg az érintett ingatlanrész üresen áll. A Volánbusz tulajdoni vagy bérleti jog hiányában nem működtetheti a helyiségeket.

Az üzemeltetési feladatok tisztázása érdekében az önkormányzattal érdemi egyeztetés van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában