vendéglátás

2021.11.05. 07:00

Aggódnak a terjedő vírus miatt, hiszen nem lenne jó bezárni

Az elmúlt pár hónapban megteltek az éttermek, a kávézók, a szállodák, a vendéglátóhelyek ismét megteltek élettel. Sajnos az adatok megint azt mutatják, nem árt az óvatosság, ha nem szeretnénk újból bezárkózni. A vendéglátósok helyzetét nem könnyíti meg az sem, hogy közben jelentősen megdrágultak az élelmiszerek.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Nyár elején végre visszatért az élet a normális kerékvágásba. Kinyitottak a cukrászdák, éttermek, nem kellett szájmaszkot hordani, ismét baráti társaságokkal, rendezvények tagjaival teltek meg a vendéglátóhelyek. A vállalkozóktól ezúttal azt kérdeztük, változott-e az étterembe járók szokása a pandémia után, illetve nem tartanak-e attól, hogy az év eleji helyzet megismétlődik.

Keszthelyi Szabolcs, a szekszárdi Szász Étterem vezetője – egyben a Vendéglátók Kerek­asztal Szekszárdért Egyesület elnöke is – elmondta, azok a vendéglátósok, akik egyben tudták tartani a munkavállalók csapatát a bezárások alatt, mert volt rá keretük és szándékuk, a nyitáskor egyből helyt tudtak állni. A nyári szezon kiemelkedően jól sikerült náluk, rengeteg rendezvény, partnertalálkozó és sok-sok vendég volt, mintha az elmúlt hónapokat akarták volna pótolni.

Az ősz beköszöntével kicsit szelídült a forgalom, ami minden évben jellemző. De szerencsére vendég még van bőven. Közben nagyot emelkedtek az élelmiszerárak is, ennek azonban csak egy részét tudják beépíteni az étlapon szereplő ételeknél, mert mindenki félti a vendégkörét.

– Sajnos jelenleg is aggodalomra ad okot a járvány terjedése. A mostani helyzetben az a bosszantó, hogy mindezt megelőzhettük volna, hiszen minden adott, az oltást bárki kérheti – mondta Keszthelyi Szabolcs.

Ha megint lesznek szigorítások, akkor az az oltatlanok miatt lesz. Egy újabb bezárást már nagyon sok vendéglátós és más hasonló vállalkozás nem biztos, hogy elbír. Csak bízni lehet benne, hogy nem indul el egy újabb lavina. De tény, már mondtak le nagy létszámú rendezvényt, pedig még hivatalosan nincs is szigorítás.

Többen kérnek házhoz szállítást

Szekszárdon a Matteo Pizzériában előre kell helyet foglalni, ha biztosra szeretne menni az ember, és azt szeretné, hogy mindenképpen legyen asztala, ha kisebb társasággal érkezik.

Molnár Mimi, a vállalkozás egyik vezetője kérdésünkre elmondta, azért nyomot hagyott az elmúlt időszak.

Náluk is sikerült egyben tartani a gárdát, jól bejáratott házhoz szállítást alakítottak ki.

Elmondta, hogy nagy reményekkel várják a karácsony előtti időszakot, és nagyon bíznak abban, hogy idén nem lesznek szigorítások.

Kiderült, náluk is étlapváltásra került sor a dráguló alapanyagok miatt. Molnár Mimi elmondta, évek óta nem emeltek, most is csak óvatosan változtattak az árakon. Sok alapanyagot külföldről hozatnak be, ami szintén többe kerül, mint egy éve.

A választékukat is bővítették, a vendégektől nagyon jó visszajelzéseket kapnak. A pandémia óta annyi változott, hogy többen kérnek házhoz szállítást.

Borítóképünkön: Sokan várták, hogy végre szabadon ülhessenek egy étterem teraszán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában