szakképzés

2021.11.02. 14:00

Az agrárium évszázados hagyománya

M. I.

Az agrárágazatban a szakemberek képzése évszázados múltra tekint vissza. A lengyeli Mezőgazdasági Középiskola például 1946-ban kezdte meg működését a gróf Apponyi Sándor által a Magyar Nemzeti Múzeumra hagyott kastélyban. A palánki mezőgazdasági iskola 1927-ben alakult Magyar Királyi Mezőgazdasági Szakiskola néven.

Európában az első mezőgazdasági ismereteket oktató népiskoláját 1779-ben, Gyakorlati Gazdasági Szorgalmatossági Iskola néven Tessedik Sámuel evangélikus lelkész létesítette Szarvason. Ezen kívül még számos nagy múltú intézmény kezdte meg működését, így az 1797-ben gróf Festetics György által alapított keszthelyi Georgikon, amely Európa legrégebbi állandó felsőfokú mezőgazdasági tanintézete.

Ezt követően Albert Kázmér herceg anyagi támogatásából 1818-ban indult felsőfokú mezőgazdasági képzés a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántan­intézetben. A mezőgazdasági termelési viszonyok, a nagybirtokrendszer kialakulása szükségessé tette a mai középfokú képzésnek megfelelő iskolák létrehozását. Az ország számos településén szerveztek időszakos jelleggel gazdasági tanfolyamokat. Az 1800-as évek második felétől az oktatás részben folyamatossá vált, amely megteremtette a mai középfokú agrárszakoktatás intézményrendszerének az alapjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában