a jogász válaszol

2021.11.13. 09:30

Érvényes-e tanú nélkül a végrendelet?

TN

20210611_Szd_DR_Vesztergombiné_Kiss_Edit_KA_TN

Fotó: Kiss Albert

Egy kedves olvasónk arról érdeklődött, ha valaki saját kezűleg ír egy végrendeletet, tanúk nélkül, és fél év múlva elhalálozik, érvényes-e végakarata, ki örököl utána?

A végintézkedésnek részletes és szigorú törvényi szabályai vannak, még mielőtt valaki végrendelkezne, javaslom, hogy kérje ügyvéd vagy közjegyző segítségét, tájékoztatott Vesztergombiné dr. Kiss Edit ügyvéd.

Nem elegendő, ha az örökhagyó sokszor elmondja a környezetében, hogy majdan ki fog utána örökölni, hiszen ez nem minősül szóbeli végrendeletnek.

Az írásbeli magánvégrendelet alaki szempontból érvényes, ha készítésének ideje az okiratból kitűnik, továbbá ha a végrendelkező azt saját kezűleg írt végrendelet esetén elejétől végéig maga írja és aláírja; más által írt végrendelet esetén két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt, azok együttes jelenlétében a magáénak ismeri el, és a végrendeletet mindkét esetben a tanúk is – e minőségük feltüntetésével – aláírják.

A több különálló lapból lévő saját kezűleg írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással is ellátták, illetőleg a több különálló lapból lévő más által írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el, továbbá ha minden lapját a végrendelkező és mindkét tanú aláírta. Az írásbeli magánvégrendelet érvényességének nem feltétele, hogy a tanú a végrendelet tartalmát ismerje, vagy tudjon arról, hogy végrendelet tételénél működött közre.

Borítóképünkön: Vesztergombiné dr. Kiss Edit ügyvéd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában