iskolaválasztás

2021.11.04. 20:00

Ez a döntés nagy felelősséget ró a szülőkre is

A nyolcadik osztályos általános iskolás gyermekek szüleinek ismét nagy a felelőssége, hiszen határozniuk kell csemetéikkel, hogy melyik középiskolát válasszák. Eközben egy ideje már nyílt napokkal várják a nebulókat Tolna megye középiskolái. Érdemes hát megfontoltan dönteni.

Brunner Mónika

A továbbtanulással kapcsolatos döntés a fiatal iskolás későbbi, felnőtt életére is jelentős hatással van. A Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján elérhető egy évekkel korábbi összefoglaló, amely összegyűjtötte, csoportosította, hogy milyen szempontokat érdemes szem előtt tartaniuk a szülőknek, amikor gyermekük jövőbeni középfokú iskoláját keresik.

A munkaerőpiaci helyzetet elsőként említi: az adott vagy távolabb lévő településen a későbbi foglalkoztatási lehetőségeket, a kereseti viszonyokat, a szakma, az iskolai végzettség alkalmazhatóságát. Ugyanígy a gyermek, a tanuló profilját, azaz személyiségét, készségeit, képességeit, affinitását, érdeklődési körét, hobbiját. A szülők átgondolják gyermekük tanulmányi eredményét, erősségét, vágyait, álmait, terveit. Az iskola kiválasztásánál mérlegelni kell annak megközelíthetőségét. Nem mindegy, hogy helyben vagy ingázással érhető-e el, és az sem, hogy biztosítva van-e a kollégiumi elhelyezés.

Informálódni kell a kiválasztandó iskola felszereltségéről, infrastruktúrájáról, tárgyi környezetéről, az oktatókról, tanárokról, a nyílt napokon szerzett tapasztalatokról, a tehetséggondozásról és felzárkóztatásról. Fontos még az iskola „szellemisége”, rendje, a szabadidős lehetőségek és a közösségi élet, a lemorzsolódók aránya, de a tanulmányi sikerek is. Szintén fontosak az iskoláról alkotott vélemények, hírek, akárcsak a felsőoktatási felvételi arányszámok, a továbbtanulási lehetőségek, az intézmény iskolai rangsorban elfoglalt helye. A szülők jellemzően mérlegelik a szakma és érettségi utáni diploma szerzését az adott gimnáziumban, technikumban, szakképző iskolában, szakiskolában, hiszen számítanak a rövid és hosszú távú tervek.

Nyílt napok

A Sulilife középiskolai portál közzétette, hogy miért fontos elmenniük a diákoknak a középiskolai nyílt napokra.

Mint írták, ha a diák valahol legalább négy évig minden munkanapot eltölt, akkor jó, ha biztos benne, hogy illik hozzá az iskola atmoszférája. Minden középiskolának megvan a maga hangulata, és ha a tanuló azt az intézményt választja, ahová a szíve húzza, akkor tényleg a középiskolás évek lesznek élete legjobb évei. A nyílt nap folyamán látogathat órákat, beszélhet tanárokkal, láthatja a tantermeket és más létesítményeket, tájékoztató előadást hallhat, nemcsak az iskolával, hanem a felvételivel és az adminisztrációs tennivalókkal kapcsolatban is. Ezek segítségével pedig eldöntheti, hogy megfelel-e számára az iskola profilja, a tárgyak és a követelmények passzolnak-e általánosságban abba a képbe, amit a jövőjéről és esetleges továbbtanulásáról alkotott.

A diák jó ha tudja, hogy a nyílt napok időpontjairól az iskolák honlapján keresztül tájékozódhat. Legtöbbször november környékére szervezik azokat, de sok középiskola több időpontra is tervez nyílt napokat.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában