iskolaválasztás

2021.11.04. 20:00

Ez a döntés nagy felelősséget ró a szülőkre is

A nyolcadik osztályos általános iskolás gyermekek szüleinek ismét nagy a felelőssége, hiszen határozniuk kell csemetéikkel, hogy melyik középiskolát válasszák. Eközben egy ideje már nyílt napokkal várják a nebulókat Tolna megye középiskolái. Érdemes hát megfontoltan dönteni.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

A továbbtanulással kapcsolatos döntés a fiatal iskolás későbbi, felnőtt életére is jelentős hatással van. A Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján elérhető egy évekkel korábbi összefoglaló, amely összegyűjtötte, csoportosította, hogy milyen szempontokat érdemes szem előtt tartaniuk a szülőknek, amikor gyermekük jövőbeni középfokú iskoláját keresik.

A munkaerőpiaci helyzetet elsőként említi: az adott vagy távolabb lévő településen a későbbi foglalkoztatási lehetőségeket, a kereseti viszonyokat, a szakma, az iskolai végzettség alkalmazhatóságát. Ugyanígy a gyermek, a tanuló profilját, azaz személyiségét, készségeit, képességeit, affinitását, érdeklődési körét, hobbiját. A szülők átgondolják gyermekük tanulmányi eredményét, erősségét, vágyait, álmait, terveit. Az iskola kiválasztásánál mérlegelni kell annak megközelíthetőségét. Nem mindegy, hogy helyben vagy ingázással érhető-e el, és az sem, hogy biztosítva van-e a kollégiumi elhelyezés.

Informálódni kell a kiválasztandó iskola felszereltségéről, infrastruktúrájáról, tárgyi környezetéről, az oktatókról, tanárokról, a nyílt napokon szerzett tapasztalatokról, a tehetséggondozásról és felzárkóztatásról. Fontos még az iskola „szellemisége”, rendje, a szabadidős lehetőségek és a közösségi élet, a lemorzsolódók aránya, de a tanulmányi sikerek is. Szintén fontosak az iskoláról alkotott vélemények, hírek, akárcsak a felsőoktatási felvételi arányszámok, a továbbtanulási lehetőségek, az intézmény iskolai rangsorban elfoglalt helye. A szülők jellemzően mérlegelik a szakma és érettségi utáni diploma szerzését az adott gimnáziumban, technikumban, szakképző iskolában, szakiskolában, hiszen számítanak a rövid és hosszú távú tervek.

Nyílt napok

A Sulilife középiskolai portál közzétette, hogy miért fontos elmenniük a diákoknak a középiskolai nyílt napokra.

Mint írták, ha a diák valahol legalább négy évig minden munkanapot eltölt, akkor jó, ha biztos benne, hogy illik hozzá az iskola atmoszférája. Minden középiskolának megvan a maga hangulata, és ha a tanuló azt az intézményt választja, ahová a szíve húzza, akkor tényleg a középiskolás évek lesznek élete legjobb évei. A nyílt nap folyamán látogathat órákat, beszélhet tanárokkal, láthatja a tantermeket és más létesítményeket, tájékoztató előadást hallhat, nemcsak az iskolával, hanem a felvételivel és az adminisztrációs tennivalókkal kapcsolatban is. Ezek segítségével pedig eldöntheti, hogy megfelel-e számára az iskola profilja, a tárgyak és a követelmények passzolnak-e általánosságban abba a képbe, amit a jövőjéről és esetleges továbbtanulásáról alkotott.

A diák jó ha tudja, hogy a nyílt napok időpontjairól az iskolák honlapján keresztül tájékozódhat. Legtöbbször november környékére szervezik azokat, de sok középiskola több időpontra is tervez nyílt napokat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában