Könyvbemutató

2021.11.14. 15:00

Fájó múlt, mely még itt van velünk

SZ. Á.

Fotó: Beküldött kép

Durch die Hölle – azaz A poklon keresztül. Ezt a címet viseli az a kisregény, mely a második világháború utolsó időszakába, 1945-be, a szovjet hadsereg megjelenése miatt sorsfordító és tragédiákkal terhes esztendőbe utaztatja az olvasót. A kötet a kismányoki svábság sorsán keresztül mutatja be azt a kollektív megtorlást, mely a völgységi németséget sújtotta. Ebben az időben a térség településeinek német ajkú lakosságát a lengyeli Apponyi Sándor Kastélyba deportálták.

A szerző, azaz Becker Tamás a múlt hét végén találkozott az olvasókkal a Kismányoki Művelődési Házban, a helyi német önkormányzat szervezte könyvbemutatón. Valójában jól ismert személyiség a településen, hiszen helyben él, helyi emlékek és hatások – kiváltképp nagymamája személyes elbeszélése – is ösztönözték elementáris erejű műve megalkotására.

– Ismereteink szerint kismányoki lakos ilyen, avagy ehhez hasonló regényt még nem írt – mondta Simon Lászlóné, a könyvet pályázat és támogatások révén megjelentető német önkormányzat elnöke. – Éppen ezért nagy jelentősége van községünk történetében. Az érdeklődés túlmutatott Kismányok határán, ezt igazolja az is, hogy a bemutatón a Nagymányoki Német Önkormányzat is képviseltette magát.

A könyvbemutatót Lohn Zsuzsanna, a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas főiskolai oktató, a regény lektora vezényelte le. A rendezvény zárásaként a szerző dedikálva adta ajándékba kisregényét az érdeklődőknek. A kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, de a Kismányoki Német Önkormányzaton keresztül bárki beszerezheti. SZ. Á.

Borítóképünkön: A bemutatót a német önkormányzat szervezte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában