fűtésszezon

2021.11.01. 07:00

Hetvennégy lakástűzhöz vonultak idén a tűzoltók Tolnában

Az egyik közismert áruházlánc parkolójában nyílt lehetősége a lakosságnak a személyes tájékozódásra a téli fűtésszezonnal kapcsolatos tudnivalókról Dombóváron.

TN

Forrás: dombóvári tűzoltóság

A Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság képviselői szóban, és különböző szóróanyagokkal, illusztrációkkal igyekeztek felhívni a járókelők figyelmét a fűtésszezont érintő teendők fontosságára. A tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá a hő- és füstelvezetők átvizsgálása kulcsszerepet játszanak a kémény- és egyéb lakástüzek megelőzésében. A kiállított eszközök között szerepelt a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egyes fecskendője, a rajta szolgálatot adó tűzoltó rajjal, füst- és szén-monoxid-érzékelők, valamint az ifjú korosztály legnagyobb örömére gyerekméretben tűzoltóbevetési védőöltözeteket tekinthettek meg az érdeklődők.

Idén megyénkben eddig 74 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók, közel 1400 négyzetmétert érintettek a lángok, ez nagyságrendileg 25 átlagos méretű panellakásnak felel meg. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a megyei szervezeteivel karöltve nagy hangsúlyt fektet a megelőzéssel kapcsolatos tájékoztatásra.

Tolna megyében a tűzoltókat idén 15 kéménytűzhöz riasztották. Az ilyen esetek leg­gyakoribb oka, ha nincs megfelelően kitisztítva a kémény, és a belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia. A 1818-as telefonszám tárcsázásakor a 9.1-es menüpont alatt is igénybe lehet venni a szolgáltatást.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A szén-monoxid magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Idén már 14 ember halt meg emiatt.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Borítóképünkön: be is öltözhettek a gyerekek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában