közlekedésbiztonság

2021.11.29. 14:00

Másként kell vezetni a késő őszi időben

Közeleg a téli időszak, az ősz egyre komorabb arcát mutatja. Egyre gyakrabban kell sötét, esős vagy ködös időben vezetni. Autónk felkészítése mellett mire kell még fokozottan figyelni? – kérdezte olvasónk.

Forrás: FMH

20201202 Baj Illusztráció Télies, ködös időben jelentősen romlanak az útviszonyok Fotó: Zantleitner Ingrid ZI Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Forrás: MW-archívum

Fotó: illusztráció

A közlekedési balesetekben jelentős szerepet játszik, hogy a sofőrök nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetnek. Hogy elkerüljük a baleseteket, Szabó István gépjárművezető-oktató tanácsaival segítünk.

Hajnali fagyok

Egyre gyakoribbak a hajnali fagyok, nem árt kicsivel korábban ébredni, hiszen már nem indulhatunk csak úgy el a munkába, mint nyáron. Fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek, várjuk meg, amíg megfelelően kilátunk a szélvédőn, az oldalablakokon, hiszen a nem megfelelő kilátás könnyen balesetveszélyes szituációba sodorhat minket. A reggeli fagyos időjárás következtében az utak is csúszóssá

válnak, az alul- és felüljárókon, hidakon gyakran akkor is, amikor máshol még nem. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az útviszonyoknak megfelelő sebességet válasszuk. Aki pedig még nem cserélte le autója gumiabroncsait télire, az minél hamarabb tegye meg!

Veszélyes falevelek

Habár az őszt leginkább azért szeretjük, mert gyönyörű színekben pompáznak a falevelek, autósként nagy veszélyt jelentenek. Ahol lehullott levelek borítják az utat, főként esős időben nagyon könnyen megcsúszhat, irányíthatatlanná válhat az autó, ezért ezeket a területeket érdemes fokozott óvatossággal és lassítással megközelíteni.

Gyalogosok, sötét ruhák

A gyalogosokra mindig különösen nagy figyelmet kell fordítani. Ősszel, amikor egyre korábban sötétedik és több gyalogos visel fekete vagy sötét árnyalatú ruhát, a gyalogátkelőhelyek közelében is még inkább résen kell lenniük a sofőröknek. Természetesen ez igaz a gyalogosokra is, mindig legyenek körültekintőek, mielőtt lelépnek a zebrára!

Esős időszak

Ősszel gyakran esik az eső, emiatt a látási körülmények rosszabbak, az utak csúszósak, a sofőrök pedig gyakrabban türelmetlenek és rosszkedvűek. Elengedhetetlen, hogy az autók ablaktörlő lapátjai megfelelő állapotban legyenek és a gépkocsi páramentesítő rendszerének is hatékonyan kell működnie ahhoz, hogy ne romoljanak tovább a sofőrök látási viszonyai. Esős, havazásos időben az esernyő, kapucni is szűkíti a gyalogosok látóterét, erre is számítaniuk kell az autósoknak.

Az utakon sokkal nagyobb követési távolság szükséges, sokkal előbb észre kell venni, ha az elöl haladó jármű fékezni kezd. A vizes, csúszós úton nehezebb biztonságosan megállni, ezért nem árt, ha kicsit a megengedett sebesség alatt közlekedünk, mert nem az a fontos, hogy mennyi idő alatt érünk el A-ból B-be, hanem hogy odaérjünk!

Takaró alatt a táj

Foltokban vagy összefüggő ködtakaróval is találkozhatunk, ilyenkor fokozott óvatosságra van szükség. A látótávolságtól függően úgy válasszuk meg a sebességet, hogy szükség esetén biztosan meg tudjunk állni. A ködlámpák használata csak nagyon sűrű köd esetén javasolt, hogy ne vakítsák el a többi közlekedőt. Ködben – főként külterületeken – célszerű nagyobb távolságot tartani az úttest szélétől, ahol gyalogosokra vagy kerékpárosokra lehet számítani, mert sajnos sokszor előfordul, hogy kivilágítatlanul és láthatósági

mellény nélkül közlekednek.

Ilyenkor gyakrabban vakít a nap

Télen a nap sokkal alacsonyabban van, így sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy hiába próbáljuk lehajtani a napellenzőt, sajnos nem segít, elvakítja a sofőröket a napsütés. Ilyenkor az út is fénylik, és jelentősen leromlanak a látási viszonyok. Nagyon fontos, hogy legyen mindenkinél napszemüveg.

Borítóképünkön: A téli útviszonyokra is fel kell készülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában