Megteltek az orvosi rendelők, egyre több a vírusos beteg

Ilyesztően emelkedik a napról napra a koronavírussal fertőzött betegek száma. Sok a panaszos a rendelőkben, különböző légúti betegségekkel mennek orvoshoz, és sajnos közülük is egyre több a pozitív covid-teszttel rendelkező. Még mindig nem késő kérni az oltást, ez ad biztonságot. Dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos ismét vállalta, hogy látleletet ad arról, hol tart most a fertőzés megyénkben.

Mauthner Ilona

2020117_Bátaszék_dr Kovács Klára háziorvos Bátaszéken_Fotó:Mártonfai Dénes_MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

– Az utolsó helyzetjelentés óta, a kisvárosunkban egymással párhuzamosan indult növekedésnek kétféle vizit. Egyetemisták különböző nagyvárosokból hazajöttek ellátásra. Többségük pozitív tesztet produkált – mondta dr. Kovács Klára. – Olyan diákból is több akadt, aki Pécsen, Győrben kontaktként került karanténba. Szinte mindannyian tudtak mondani az ismeretségi körükből súlyos, sőt végzetes koronavírusos fertőzéseket.

– Másik ellátási esemény az elsővel ok-okozati összefüggést mutató örvendetes találkozás. Sorra és csoportosan jelentkeznek fiatalok az első oltásra a romló helyzet miatt. Hónapok óta napi 12 adag Pfizert adok be. A munkahelyi kötelező védőoltások hatása az oltási hajlandóságon még nem látszik, egyelőre a rendeléseken az ellenkezés és útkeresés fázisában levő dolgozókkal találkoztam. Hosszú beszélgetéssel tudok odáig eljutni, hogy úgy menjen ki az ajtón a dolgozó, hogy „még gondolkodom egy kicsit, még kérek egy kis időt.”

– Újra érzem, hogy veszélyes üzem a rendelő. Jönnek a betegek, ha kell, ha nem. Nagy a forgalom. Hasznos volna, ha újra ésszerűen használnánk az alapellátást. Új vagy jelentős panasszal én magam is ragaszkodnék az ellátáshoz, a személyes vizsgálathoz, de 15 éve meglevő fájdalommal, bütyökkel és szemszárazsággal nem várakoznék a világjárvány negyedik hullámában egyetlen váróteremben sem. Már természetes, hogy mindenki maszkban érkezik. Naponta többször kérem, hogy a piszkos, szinte fekete és ragacsos sebészi maszkot dobják a kukába és adok helyette tisztát. A vírus veszélyes páciensre és ránk, az ellátókra nézve is. A veszély mértéke főként az oltottságon múlik, de jelentős tényező az egészségi állapotunk és a korunk. A kicsi váróban, amikor elköhenti magát valaki, akkor riadalom ül az arcokra. Fűtünk, ugyanakkor a váró ajtaja a szellőztetés miatt mindig tárva van. Az udvaron soha nem látott türelemmel várják a sorukat a betegek.

A pozitív tesztek után, azonnal ledobom az FFP2 maszkot és a köpenyt. Fertőtlenítés és szellőztetés következik. Sajnos, aki nem akarja, az is látja, hogy adott esetben ki ment ki. Ezt a helyzetet nehéz jól kezelni. Az elmúlt napokban nőtt a pozitív tesztek száma. Több családi rendezvényt tett emlékezetessé a vírus. A héten nálunk a következő történt. A harmadik hullámban a páciens kiállta a betegséget, letöltötte a karantént, majd két oltással felvértezve biztonságban érezte magát. Higiéniát betartotta, maszkot hordott és megfájdult a torka. Inkább csak kapart. A tesztje pozitív lett. Fiatal, egyébként egészséges férfi. Könnyen átvészelte, bár a szaglása és ízérzékelése újra elment. A munkából újra kimaradt.

– Következzen egy oltásnak köszönhető sikertörténet. Édesanyám iskolatársán, egy szépkorú és nagyon kedves asszonyban, a nyáron daganatot találtunk. Hősként, ellenkezés, és jajszó nélkül végigcsinálta a vizsgálatokat, a sugárterápiát és a nagy hasi műtétet. Még tavasszal beoltottam koronavírus ellen. A megszámolhatatlan ellátási esemény közben sehol sem kapta el a fertőzést. Varratokkal a hasában megjött a műtétről, és ügyesen jelezte, hogy még gyenge és nem kér látogatókat. Egy családtag váratlanul betoppant. Lappangási szakban volt, mert két nap múlva a lázas betegség miatt készült gyorsteszt már pozitív eredményt mutatott nála. A látogatást követően három nap múlva a néni is lázas lett. Az ő tesztje is pozitív lett. Nagy volt a riadalom, mert a néni immunrendszere a műtét után törvényszerű, hogy gyengélkedett. Varratokkal a hasában karanténba került. Szintén oltott lánya ápolgatta dédelgette, önkéntes karanténban volt vele. A néni a fertőzésből meggyógyult, a varrattokat kiszedték. Már készül a műtét utáni onkológiai konzultációra és utókezelésre. Nem nehéz kitalálni, hogy védettség nélkül ez a történet máshogy végződött volna. Életben maradását a védőoltás áldásos hatásának köszönheti. Ezt maga a beteg fogalmazta meg.

Az oltatlanok szakrendelői és kórházi ellátásáról szeretnék egy eset kapcsán néhány információt megosztani az olvasókkal. Egy korombéli férfi telefonál: „Hogy lehet bemenni a kórházba, mert benőtt a körmöm és meg kellene operálni? Amig szandálba lehetett járni, még kibírtam valahogy, de a bakancs nyomja.” Nem értettem meg a kérdést, mert a lényeget, hogy oltatlan nem mondta ki. Azt találtam mondani, hogy így nem lesz egyszerű a műtétig eljutni. Erre emelt hangon, arrogánsan azt kérdezte: „Akkor hova menjek? A Szent Péterhez?” Nem, meghalni az oltatlanoknak sem kell, minden beavatkozást elvégeznek a kollégák rajtuk is. Csupán a beavatkozás előtti PCR vizsgálatot nekik ki kell fizetni. Az oltottaknak ugyanez ingyenes. Még egy érv az oltás felvétele mellett: gondold meg, egy hónap múlva védett leszel te is, és megspórolhatsz majd húszezer forintot. Hosszú csend következett és úgy köszöntem el tőle, hogy várom oltásra.

A kísérő csak oltott lehet

A szakellátás igénybevételekor több kérdésre kell válaszolni. Az időpontra érkező oltatlan beteget is beengedik kikérdezés után a szakrendelésre, amennyiben koronavírus fertőzés gyanú nem áll fenn. A másik neuralgikus kérdés, hogy a kísérő nem minden esetben léphet be a rendelőintézetbe. Kísérőt, a háziorvosnak jelezni és indokolni kell a beutalón. A kísérő, csak akkor mehet be a beteggel, amennyiben oltott és ezt igazolja is.

Oltatlan hozzátartozó az ellátórendszer minden szereplőjére felesleges kockázatot jelent, ezért nem kísérheti a beteget még akkor sem, ha ez amúgy indokolt lenne. Sokszor tapasztalható, hogy ez indulatokat vált ki a szakrendelére érkezőkben. Kétségtelen, hogy az ellátás során jól jön a beteg fizikai és lelki támogatása, jól jön a plusz információ, de a biztonság, a járványügyi érdek az első, ez felülír minden más érdeket. Egyébként van egy kézenfekvő megoldás, a hozzátartozó adassa be védőoltást és akkor minden indokolt esetben kísérheti, segítheti a családtagját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában