Az állatorvos válaszol

2021.11.17. 16:25

Miért esznek fura dolgokat kedvenceink?

B. M.

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

Néha a kutyák furcsa, táplálkozásra nem alkalmas dolgokat is megesznek, ez előfordulhat időszakosan vagy rendszeresen – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937–1906) tulajdonosa.

Hozzátette: az okot nem egyszerű kideríteni, legtöbbször valamilyen ásványianyag-, vitamin-, növényirost-hiány okozza. Ez lehet a hibás táplálás következménye, de az is lehet, hogy a táplálékkal minden rendben van, csak valamilyen krónikus emésztőszervi betegség miatt nem megfelelő a felszívódás. Esetleg az anyagcserezavar miatt a tápanyagok hasznosulása, sejt szinten való beépülése hiányos. Ezen túlmenően viselkedési rendellenesség is előfordulhat, amely mögött lelki problémák, nevelési hibák állhatnak.

A leggyakrabban elfogyasztott nem megfelelő dolgok lehetnek: ürülék (más állatoké vagy saját ürülék), föld, homok, kavicsok, fa, papír, műanyag játékok. Különbséget kell tenni ezeknek az evése és szétrágása között, hiszen előfordul, hogy a kutya játékból összerág valamit, de nem nyeli le.

Nem kizárt, hogy valamilyen idegrendszeri probléma is okozhat például ízérzékelési zavart, amely hozzájárul az idegen dolgok megevéséhez, ez azonban igen ritka. A háttérben lévő ok kiderítése érdekében tanácsos a kutyát állatorvossal kivizsgáltatni, főleg akkor, ha a táplálkozás kiegyensúlyozottá tétele után sem szűnik meg a probléma. Ha orvosilag minden ok kizárható, akkor a nevelési, lelki hátteret érdemes felderíteni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában