gasztromegye

2021.11.25. 18:10

Olimpikon úszó is fakanalat ragadott Aparhanton

Tovább folytatódott Tolna megye népszerű ízutazása, a Gasztromegye-sorozat. A 24. adásban Aparhant értékei kerültek terítékre. Természetesen ezúttal sem volt hiány kalandokból, ízekből, sztorikból. Sőt, a település – és Tolna megye büszkesége – Kenderesi Tamás olimpikon úszó is fakanalat ragadott.

Munkatársunktól

Fotó: Ruip Gergő

Minden eddiginél nagyobb nézettséget hozott a Tolna Megyei Önkormányzat és a Civil Legátus Egyesület jóvoltából indult Gasztromegye-sorozat aparhanti epizódja. Közel 120 ezren látták már az adást, amely Dávid Tímea polgármester és Orbán Attila megyei közgyűlési alelnök beszélgetésével indult. – Mik a tapasztalatok így, az önkormányzati ciklus feléhez közeledve? – tette fel a kérdést Orbán Attila. – A 2019-es és a 2020-as év számunka is sok nehézséget hozott – válaszolta Dávid Tímea, hozzátéve, hogy az idei esztendő viszont már örömteli eseményeket is. A Magyar Falu Program valamennyi kiírásához csatlakoztak, közel 40 millió forintot nyertek útfelújításra, 25 milliót a védőnői szolgálat rendbetételére, 1,5 millió forintból orvosi eszközöket vásárolhattak, a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából pedig a rendezvényeik is támogatásban részesültek. A beruházások megvalósítását, újabbak indítását tűzte ki célul a településvezető, valamint azt, hogy minél nagyobb mértékben segíthessék a közösségi élet kibontakozását. – Ez utóbbi elképzelés is összecseng a megyei önkormányzat támogató szerepével, örülök, hogy Aparhant jó irányba halad – fűzte hozzá Orbán Attila.

Ameddig a polgármester és az alelnök a parkban beszélgettek, Vizin Balázs beült egy „falukörre” Asztalos Ferenc gépjárművezető mellé az önkormányzat szippantós autójába. Kisvártatva megcsörrent Feri bácsi telefonja, amit a műsorvezető vett fel: a vonal túlsó végén Dávid Tímea jelentkezett, aki arra kérte az autóban ülőket, hogy Kovácsék felé vegyék az irányt, ugyanis sürgősségi szippantásra van szükség. Leparkoltak az említett család háza elé, majd – mint egy jó kocsikísérőt – Feri bácsi megkérte Balázst, hogy menjen előre és „mérje fel a terepet”. Az udvarra érve látta a műsorvezető, hogy egy olimpikon edz Kovácsék medencéjénél. Aparhant büszkesége, az olimpiai bronz- valamint Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok magyar úszó Kenderesi Tamás állt ott, aki elmondása szerint éppen a rövidpályás szezonra készült – és ezzel egyidejűleg nosztalgiázott is egy kicsit Aparhanton. A jó hangulatú beszélgetés végén elárulta, hogy a jövő évi Európa- és világbajnokságra összpontosítja minden erejét. – Mivel nem kaptunk Kovácséktól pálinkát, ezért szárazedzéssel folytassuk, amihez én is csatlakoznék! – jegyezte meg kellő óvatossággal Balázs, tekintettel arra, hogy mégiscsak egy olimpikon áll mellette. A tíz fekvőtámasz után viszont Tamást „dobta bele a mélyvízbe”, ugyanis főzni hívta a konyhába. Ott Laufer Józsefné várta őket sok szeretettel és egy különleges recepttel. Márta néni a marhahúsból és kelkáposztából készülő erdélyi csángó rostélyos titkát osztotta meg az edzésről betoppant fiúkkal és a kedves nézőkkel. Az ínycsiklandozó fogás ezúttal is nagy sikert aratott, ami már a főzés elején borítékolható volt, hiszen Márta néni remek és rutinos szakácsnő.

Laufer Józsefné és két segítője, Kenderesi Tamás (balra) és Vizin Balázs Fotó: Ruip Gergő

Amikor Márta néni azt mondta, hogy majd’ három órát vesz igénybe a csángó rostélyos elkészítése, Tamás és Balázs arcára fagyott a mosoly, amit rögtön enyhített a polgármester és a közgyűlési alelnök megérkezése, kezükben egy tál sajtburesszel. A stábtagoknak is jutott az olimpikon kedvencéből, így már zavartalanul mehetett tovább a munka, a főzés mellett Aparhant épített, tárgyi és kulturális értékeinek bemutatása, mindezek mellett látogatást tettek a Ziegler pincészetnél, Bareith Istvánné jóvoltából pedig betekintést nyertek a tojásírásba. November 26-án, pénteken újabb epizóddal jelentkezik Tolna megye ízutazása. Ezúttal Felsőnyéket ismerhetik meg a nézők, ha 19:00 órától a Gasztromegye Facebook-oldalára, illetve YouTube-csatornájára kattintanak. És az Instagramon is minden nap új tartalmakkal jelentkezik a produkció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában