Jelenleg a tanulók öt százaléka érintett a Tamási tankerületben

Három járás több mint ötven iskolája tartozik a tamási tankerülethez. A járványügyi helyzetről kérdeztük az intézményegyüttes vezetőjét, Csike Tamás igazgatót, aki némi visszatekintéssel is szolgált.

Wessely Gábor

Fotó: Makovics Kornél

Azt a hírt kaptuk Tengelicről, hogy gyerekek és pedagógusok is karanténba kerültek. Hogy képet nyerjünk a tankerület egészéről, az oktatási intézmény­együttes vezetőjéhez, Csike Tamáshoz fordultunk. Először arról kérdeztük, ki és mi tartozik hozzájuk: iskolák, diákok, tanárok.

– A Tamási Tankerületi Központ fenntartásában tizenkilenc intézmény működik – tájékoztatott az igazgató –, amelyek a Bonyhádi, a Dombóvári és a Tamási járásokban találhatóak. A tizenkilenc intézmény ötvenhét feladatellátási helyén tagintézmények és telephelyek fenntartási és működtetési feladatait biztosítja a tankerületi központ.

Az intézmények többsége általános iskola, de négy gimnázium, öt alapfokú művészeti iskola és egy kollégium is szerepel a három járás iskolái között. Ebben a tanévben a tanulók összlétszáma közel 6400 fő, alapfokú művészeti oktatásban 1200 növendék vesz részt, pedagógusunk pedig 735 van. Ezt követően egy kis visszatekintésre kértük a tankerület vezetőjét.

– Az előző két tanévben, a járvány korábbi szakaszaiban hónapokon keresztül tantermen kívüli, digitális oktatás volt az iskolákban – mondta. ‒ A diákok, a szülők és a pedagógusok új helyzet előtt álltak, de rövid időn belül megszokták az új munkarendet, az online kapcsolattartást. Némely iskola ezen a téren előnyösebb helyzetben volt, de akadtak olyanok is, amelyeknél nehezebben volt megoldható a kapcsolattartás, szükségessé vált a feladatok papíralapon történő eljuttatása.

– A pedagógusok elhivatottan, rengeteg munkával igyekeztek megfelelni az újszerű feladatnak, amely jóval több felkészülést igényelt, ugyanakkor erősítette a nevelőtestületekben az együttműködést. A diákoknak, szülőknek is többletfeladatot, nagy leterheltséget jelentett a digitális munkarend. Amikor a járványügyi szabályok lehetővé tették, mindenki örömmel tért vissza a jelenléti oktatásra.

A tengelici iskolában jelenléti oktatás is folyik, de vannak karanténban lévő diákok és tanárok
(Fotó: A szerző felvétele)

A pillanatnyi (az interjú készítésekor, november 12-én fennálló) állapotokról így nyilatkozott Csike Tamás: „A tanév eleji jelenléti oktatást követően novemberre a megbetegedések következtében egyre több intézményünkben kellett az Oktatási Hivatalnak rendkívüli szünetet elrendelni, vagy az iskolák némely osztályának digitális munkarendre áttérni.

Jelenleg hat iskola érintett – Tengelicen, Tamásiban, Mórágyon, Magyarkesziben, Ozorán és Zombán –, a diákjaink öt százaléka van rendkívüli szüneten vagy digitális oktatásban. Néhány pedagógus is karanténba került. A karantént a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya rendeli el, akikkel az együttműködésünk nagyon jó. Közös a célunk: betartani a járványügyi szabályokat, s mihamarabb túljutni ezen a kritikus helyzeten.”

Borítóképünkön: Jelenléti oktatás a gyönki gimnáziumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában