Almanach

2021.12.21. 14:00

Az elsődleges a gyermekek és az ifjúság támogatása Dombóváron

A 2021-es év egyik legnagyobb eredménye Dombóvár számára, hogy a két éve regnáló városvezetés megteremtette a stabil pénzügyi alapokat, nincs lejárt szállítói tartozás, és a folyószámlahitel egész évben érintetlen maradt, valamint a jövő évi, igényelt keret mértékét is felére csökkentették.

Varga Szilvia

A pandémia okozta kihívások mellett a racionális, megfontolt és előrelátó gondolkodásnak köszönhetően javult az önkormányzat fizetőképessége, megszűntek a mindennapi pénzügyi problémák.

 A fentiek eredményeképpen több beruházás is megvalósulhatott saját forrásból, így a temetők körüli parkolók rendezése, bővítése, az óvodák tekintetében több éve elhalasztott fejlesztések mehettek végbe, továbbá a város egyik legrégebbi utcájának teljes járdaszakaszát újították meg térkő burkolattal. Emellett úthálózat felújítására, karbantartására százmillió forintot fordítottak, a Dankó Pista és Ifjúsági utca aszfaltos útburkolatot kapott. 

A Dombóvári József Attila Általános Iskola energetikai korszerűsítése zajlik 260 millió forint TOP-forrásból, várhatóan tavaszra el is készül. Az átfogó vízrendezési beruházás, mely az Ady és a Fő utcákat érinti, 1,2 milliárd forint pályázati forrásból valósulhat meg. Jelenleg a tervezési szakaszban van, várhatóan nyár elején indulhatnak el a munkálatok. A Szabadság utcai orvosirendelő-felújítás vonatkozásában a napokban került kiírásra a közbeszerzési eljárás. A bölcsődében jelenleg folyamatban van egy nagyobb beruházás az eszközbeszerzésre és csoportszoba bővítésére elnyert 100 millió forint támogatási forrásból.

 A három kiemelt projekt tekintetében is történtek előrelépések. A mentőállomás kiviteli tervei készülnek, és tavasszal megtörténhet az alapkőletétel. A térségi sportközpont esetében a közbeszerzésen nyertes szegedi mérnöki iroda dolgozik az engedélyes terveken. A járóbeteg-ellátó intézmény korszerűsítése, felújítása tárgyában megszületett a támogatói döntés. 

A jövőbe tekintve elmondható, hogy a következő tervezési ciklusban a megyei keret terhére, a fenntartható városfejlesztési keretből előreláthatólag közel 7 milliárd forint fejlesztési forrás érkezhet Dombóvárra. 

Fontosak a gyermekek 

Dombóváron a gyermekek nevelési és oktatási körülményeinek javítása, a családok támogatása prioritást élvez. Számos intézkedés, döntés támasztja ezt alá, melyet az idei évben hozott a képviselő-testület.

Májusban a sportösztöndíj keretének megemeléséről döntöttek, a sportrendeletet is módosították, így a korábban meghatározott 15 sportoló helyett mind a 21 pályázó támogatásban részesül. Büszkék vagyunk arra, hogy Dombóvár ilyen nagy számú válogatottszintű sportolót jegyez. Ez azt is jelenti, hogy az edzők kiváló munkát végeznek az utánpótlás-nevelés terén. Így öt atléta, két kosárlabdázó, egy öttusázó, öt úszó és nyolc karatéka részesül negyedévente 25.000 forint támogatásban. 

A nyári szünet utolsó hónapjában az iskolakezdési támogatás mellett még arról is döntött a városvezetés, hogy az iskoláskorú gyermekeknek utazási támogatások részeként kérelemre térítésmentesen havi buszbérletet biztosít. Ezzel a lehetőséggel a dombóvári oktatási és nevelési intézménybe járó diákok élhetnek. 

Dombóvár Város Önkormányzata évek óta együttműködik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerrel a dombóvári fiatalok felsőoktatási tanulmányainak támogatása érdekében. Az ösztöndíj összegének az előző évekhez képest történő emelése érdekében Pintér Szilárd polgármester kezdeményezte a szeptemberben elfogadott az ösztöndíjra fordítható keretösszeg emelését, amelyet a képviselő-testület elfogadott.

 Dombóvár Város Önkormányzatának Humán Bizottsága a november végi ülésén bírálta el a beérkezett pályázatokat, amely alapján 52 fő felsőoktatásban részt vevő fiatalt 10 hónapon keresztül ösztöndíjban részesített. Az eddigi legmagasabb összeget határozták meg, 10 ezer forintot, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiegészítő támogatásával együtt havi szinten 25 ezer forint ösztöndíjban részesülnek a sikeres pályázók. 

Október végén elfogadták azt a napirendi pontot, amely vitamintartalmú étrend-kiegészítőt biztosít a dombóvári nevelési-oktatási intézményekbe járó óvodások és általános iskolások részére november 15-től jövő év március 15-ig. A világon egyedülálló étrend-kiegészítő Gábor Sándor dombóvári cukrászmester fejlesztése, terméke. 

Dombóvár Város Önkormányzata decemberben és januárban műjégpályát üzemeltet, az eddigi tapasztalatok szerint óriási sikerrel. A délelőtti testnevelésórák keretében térítésmentesen biztosítja a dombóvári általános és középiskolák diákjai részére a korcsolyázási lehetőséget.

 Emellett a korábbi évek gyakorlatától eltérően voltak kisebb beruházások az év folyamán a nevelési és oktatási intézményekben. Jelenleg 100 milliós beruházás zajlik a bölcsődében, amelynek keretében eszközbeszerzésre és csoportszoba-bővítésre is sor kerül. 

Eredményes az összefogás

Számos intézkedés mentén sikerült szorosabbra fűzni az együttműködést a szociális szolgáltatási szférában dolgozó intézmények, karitatív szervezetek, egyházak munkáját tekintve Dombóváron. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-tól magas színvonalon működteti az idősek ellátását az Aranysziget és a Platán Idősek Otthonában, mindenki megelégedésére. További együttműködés keretében a szociális étkeztetés is átkerült a fenntartó feladatkörébe. A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió 2022-től a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátásában vállal szerepet a városban az Ady Endre utca 60. szám alatti intézményben. A házi segítségnyújtás és az idősek otthoni gondozása a szakemberek áldozatos munkájának köszönhetően a pandémia okozta nehézségek ellenére sem vesztett színvonalából. 

Novemberben elindult a Dombóvári Szociálpolitikai Kerekasztal újraszervezése, melynek legfőbb célja a hátrányos helyzetű, szegény családok támogatása, a betegségben szenvedők teljes körű ellátása, valamint az elesettek felkarolása. A városban működő szervezetek, hivatalok és intézmények az önkormányzattal összefogva azon dolgoznak, hogy minden családba eljusson a segítség, ahol szükség van rá az év 365 napján – emelte ki Pintér Szilárd polgármester. 

Az ünnepek előtt több gyűjtés, szervezett támogatás és adományozás indult el. Október elejétől egy éven keresztül ingyenes zöldszám áll mindenki rendelkezésére, amely számon bárki kérhet segítséget. December közepén a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió osztott tartósélelmiszer-csomagokat, valamint emellett minden 80 év feletti számára, közel 1000 háztartásba juttattak el egy tartós élelmiszerekből álló csomagot a Dombó-Csipssz Családi, Ifjúsági, Polgári Sport Szervezet közreműködésével a Miniszterelnökség támogatásával, melyhez a BGA Zrt. biztosított forrást. A csomagok kiszállításában Dombóvár Város Önkormányzata vállalt szerepet. Így igazi összefogással valósulhat meg a karácsony előtti adományozás. 

A tavalyi évhez hasonlóan Dombóvár Város Önkormányzata meghirdette a Cipősdoboz-akciót, melynek lebonyolításában, szervezésében több civil szervezet, vállalkozó és intézmény fogott össze, akiknek ezúton is köszöni az önzetlen támogatást az önkormányzat. Az összegyűlt csomagokat advent negyedik vasárnapján a Dombóvári Katolikus Karitász, az Életfa Nagycsaládos Egyesület Dombóvár és a Dombóvári Egyesített Humán Szolgáltató Intézmény képviselői vehették át Pintér Szilárd polgármestertől. Így jutnak el az ünnepekig az ajándékok oda, ahol igazán szükség van a segítségre, és örömet tudnak vele szerezni Dombóváron és a járásban. 

Az összeállítás megjelenését támogatta Dombóvár Város Önkormányzata.

Címkék#Almanach

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában