Létkérdés

2021.12.18. 14:40

Életmentő aranyszabályok lakástűz esetére

Közeleg a karácsonyi időszak, ilyenkor pedig mindig megsokszorozódik a lakástüzek száma. Száraz karácsonyfa, hibás égősor, ottfelejtett gyertyák, és már meg is történt a baj. Létkérdés, hogy tudjuk, tűz esetén mi a teendő. Melyek az aranyszabályok, amelyeket be kell tartani tűz esetén? – kérdezte olvasónk.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint 2021-ben mintegy 6300 alkalommal riasztották tűzesetekhez a tűzoltókat. Az ünnepi időszak elérkeztével a gyertyák, az instabil vagy rosszul, például függöny közelében elhelyezett adventi koszorúk, hibás égősorok miatt a tűzesetek száma tovább szaporodhat. A tűzoltó alezredes tanácsa szerint fontos a fokozott figyelem, és érdemes egy tűzjelző berendezést is vásárolni otthonra, amely segít idejében cselekedni, növeli a túlélési esélyeket, illetve lehetővé teszi a tűzoltók gyorsabb értesítését is. 

Még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is megtörténhet, hogy tűz üt ki a házban, lakásban. Rengetegen nem tudják, hogy ilyen esetben mit kell tenni, mi a teendők helyes sorrendje, és mi a veszélyes, helytelen cselekvés. Sokan például azonnal ablakot nyitnak, holott a betóduló oxigén hatására a keletkezett tűz belobban, és még nagyobb lángok csapnak fel.

Első szabály: az ablakot tűz esetén zárva kell hagyni – szögezte le tájékoztatójában a Lánglovagok Egyesület. Ha tűz ütött ki, igyekezzünk megőrizni a lélekjelenlétünket, és gyorsan, reálisan átgondolni a helyzetet!

Csak akkor próbálkozzunk a tűz oltásával, ha még kicsi a kiterjedése, és van nálunk tűzoltókészülék vagy egy vödör víz, amellyel jó eséllyel próbálhatjuk meg eloltani. Ha a tűz már elterjedt, akkor azonnal hagyjuk el a lakást! Azt is jó tudni, ha étolaj gyulladt ki, arra nem szabad vizet önteni, mert még nagyobb lesz a tűz. Ha van rá lehetőség, zárjuk el a gázt, és az áramot is! Utóbbihoz érdemes magunknál tartani egy zseblámpát. Amikor kilépünk a lakásból, az ajtót ne zárjuk be magunk mögött, ugyanis ezzel hátráltatjuk a tűzoltók munkáját, ráadásul kár fog keletkezni, mivel ők a zárt ajtót be fogják törni, hogy mielőbb bejuthassanak. Ha a lépcsőház már telítődött füsttel, jobb ötlet lehet az erkélyen várakozni, és segélykiáltásokkal jelezni, hogy ott vagyunk.

Ha társasházban élünk, fontos, hogy már jó előre tájékozódjunk a menekülési útvonalakról. Ilyen esetben figyelmeztessünk másokat hangos kiabálással a bajra! Ha tudunk, segítsünk a társasház többi lakójának, például az időseknek, gyerekeknek, mozgáskorlátozottaknak, hogy ők is biztonságosan elhagyhassák az épületet. Ha mindannyian kiértek, akkor kövessük az utolsó szabályt: helyezkedjünk az épülettől biztonságos távolságra!

Nagyon fontos, hogy ha valaki tüzet lát, azonnal jelentenie kell a 112-es segélyhívó számon. A telefonban nem tűzoltók, hanem operátorok jelentkeznek be, akiknek szüksége van néhány kulcsinformációra: meg kell adni a pontos címet, a megyét, települést, kerületet, közterületet és házszámot. Ha tudjuk, akkor a tűz keletkezésének a forrását is, nevezzük meg pontosan, mi ég, például bútorok vagy valamilyen gép. El kell mondani, történt-e személyi sérülés, és ha igen, akkor hány sérült van, és milyen jellegű sérülést szenvedtek.

Be kell számolni arról is, van-e még veszélyben emberélet, van-e valaki, aki nem tudja elhagyni a veszélyes helyszínt. A tűz jellemzői is fontosak, volt-e robbanás, lánggal vagy csak füstölve ég az adott dolog. Lényeges, mit veszélyeztet a tűz, vannak-e robbanékony dolgok a közvetlen közelében, például vezetékes gáz vagy veszélyes anyag. Ha emeletes ház ég, azt is el kell mondani, még hányan lehetnek az épületben.

 (Forrás: OKF)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában