kezdeményezés

2021.12.04. 15:15

Felkészítik az elzártakat a visszailleszkedésre

Wessely Gábor

A rabok – vagy a hivatalos szóhasználat szerint a fogvatartottak – szabadulás utáni beilleszkedését segítő program a szekszárdi börtönben is működik.

– A mienk egy előzetes ház – tájékoztatott Kovács Mária főelőadó, EFOP-tanácsadó (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program). – Az itteni fogvatartottak többsége ítéletre vár, s miután az megszületett, átszállítják őket a letöltés helyszínére. De ha belekezdenek valamilyen programba, általában ott is folytathatják.

Sajnos, aki büntetés-végrehajtási intézetbe kerül, az sokszor munkahely és család nélkül marad. Itt jön képbe a reintegráció, a társadalomba való visszailleszkedés segítése. Ez kiterjed a munkaerőpiacra és az emberi, családi kapcsolatokra. A cél, hogy kikerüljenek a gödörből, és minél kevesebb legyen a visszaeső.

– Támogatjuk a fogvatartottakat – mondta a foglalkozásokat tartó tanácsadó – az újrakezdésre való felkészülésben, és a szabadulás után sem engedjük el a kezüket. Elsősorban az öt éven belül szabadulók jelentkezését várjuk, a támogatás keretein belül számos szolgáltatást kínálunk. Ilyen a szociális segítségnyújtás, a szabadulásra való felkészítés, az álláskeresési technikák oktatása, az állásinterjúkra való felkészítés, és így tovább. Tartunk készségfejlesztő foglalkozásokat is: önismereti, kommunikációs, életvezetési, konfliktus- és agressziókezelési témakörökben. Már tapasztalatok is igazolják, hogy mindennek nagy hasznát vehetik az életben újraindulók. Segítőkre találnak a szabadulók a munkaügyi központban és az olyan egyesületeknél is, amelyekkel szoros együttműködést építettek ki munkájuk során a program lebonyolítói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában