szépítészet

2021.12.05. 14:00

Homokszórással védhető építészeti értékek

W. G.

Új technika a felületek kezelésére, megóvására, eredeti szépségének visszaállítására a homokszórás. Néhányan foglalkoznak már vele kicsiben, a műhelyükben, ám Heimann Csaba és Németh Tamás mert nagyot álmodni. Olyan kő, fém és fa felületek újjávarázsolására vállalkoznak, amelyek nem vihetők be egy műhelybe: pincefalak, lábazatok, támfalak, térkövek, szobrok, hidak. Mobil felszerelésükkel szinte bárhová eljutnak, és az adott feladatnak megfelelő anyagot juttatnak ki a szemcseszóró géppel: homokot, őrölt dióhéjat vagy apró gyöngyöt.

A két férfit 25 éves barátság köti össze. Tökéletes közöttük a munkamegosztás: Tamás foglalkozik az üzleti szervezéssel, Csaba pedig a kivitelezéssel. Sokfelé dolgoznak. Szekszárd belvárosát is mustrálgatják, látják, mi minden megszépülhetne az ő eljárásuk alkalmazásával (például a Vármegyeháza támfala, a belvárosi templom lépcsője). Nem kell mindent elbontani, ami régi. Menthetők a felületek, megújíthatók az idő ette építészeti értékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában