Méz

2021.12.20. 11:30

Kevesebb mézet gyűjtöttek az idén a szorgos méhecskék

Gyenge évet zártak idén a méhészek. Az akácvirágról alig tudtak gyűjteni a méhek az áprilisi fagy miatt, repcéből, napraforgóból közepes lett a termés, míg a legnagyobb vesztes a hárs.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Nagy reménnyel indult tavasszal az idei szezon, mondta Nagyernyei Attila, a megyei méhészegyesület elnöke. A repcéről közepes termést tudtak összehordani a méhek. Még ezt az eredményt is csak ott tudták összehozni, ahol több csapadék hullott, és a repce virágzása jobban alakult, mint a megye más térségében. Ekkor még bíztak az akácban, melyről hamarosan kiderült, sajnos az áprilisi fagy olyan nyomot hagyott, hogy nagyon kevés mézet sikerült erről a növényről összegyűjteni.

Nagyernyei Attila elmondta, több évtizede méhészkedik, de ilyen évre, mint az idei, nem emlékszik. A május hűvös, szeles volt. Ahhoz, hogy a méhek gyűjteni tudjanak, legalább 24 fokos melegnek, szélcsendnek kellett volna lennie. A napraforgóról való gyűjtés szerencsére jól sikerült, de ezt sem mondhatja el magáról minden méhész.

Összefoglalva az évet, nagyon sok nehézséggel kellett megküzdeni, rendkívül gyenge eredményért. Tolna megyében a tavalyi adatok szerint mintegy 48 ezer méhcsalád van körülbelül 760 méhész tulajdonában. A méhészeteket 29 méhegészségügyi felügyelő ellenőrzi évente. A téli szezonban sokan vásárolnak mézet, most tapasztalhatják, hogy az árak is emelkedtek a múlt­ évihez képest. Az akác kilójáért 3500–3800 forintot, a virágmézért, a repcéért 1800–2000 forintot, a napraforgóért 2000 forintot kértek. Tolna megyében a méhészek többsége igyekszik a piacokon is megjelenni. A mézet évek óta az iskolások körében is népszerűsítik, a mézes reggeli nevű rendezvény a járvány előtti időkben volt nagyon sikeres. 

A méhcsaládok száma folyamatosan emelkedett az utóbbi években

A magyar méhészek mézeinek hetven százaléka külföldre kerül, amivel feljavítják a kétes tartalmú mézeket, majd az üzletláncokon keresztül visszakerülnek a megyébe is, unión belüli felirattal. A hazai vásárlók töredéke veszi közvetlenül a méhészektől a mézet, mert a már említett „üzletláncos” termék olcsóbb.

 Még mindig sok a hamis méz

Bár az előző években úgy tűnt, hogy sikerült megtisztítani a magyar mézpiacot, idén újra több szabálytalanságot tártak fel a hatósági vizsgálatok. Nemrég egy hazai mézcsomagoló üzem termékéről derült ki, hogy nem az van az üvegben, ami a címkén olvasható, a hamisításért több millió forintos bírságra számíthat a vállalkozás.

Idén 424 mézet ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Bár az elmúlt években és 2021 első felében is egyre kevesebb visszaélésre és hibára derült fény ezen a területen, az év második felében több esetben is intézkednie kellett a hatóságnak. Több alkalommal is látókörünkbe kerültek olyan tételek, amelyek növényi eredete eltér a termék megnevezésében megjelölt növénytől. Ez a jogsértés hamisításnak minősül a Nébih szerint.

Nagyernyei Attila elmondta, annyi pozitívuma van ezeknek a híreknek, hogy a vásárlók alaposabban megnézik az adott méz honnan származik, mit tartalmaz, ki készítette. Így a vásárlás is sokkal tudatosabb, ami nem kedvez a hamisítványoknak. 

Címkék#méhek#méz
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában