kirándulás

2021.12.05. 16:00

Kirándulni télen is jó, széles a kínálat a megye szép vidékein

Tolna megye szép vidékei a télen is csábítják a kirándulni vágyókat. A jól ismert kirándulóhelyek látogatása előtt azonban érdemes tájékozódni a legújabb információkról, különös tekintettel a járványveszélyben hozott intézkedésekről.

Brunner Mónika

A Gemenc Zrt. jövő év február végéig részleges erdőlátogatási korlátozásokat rendel el – ekkor tilos az erdőbe menni, de a kijelölt Kéktúra útvonalak látogathatók. Érdemes tudni, hogy ezen a hétvégén, december ötödikéig még fel lehet szállni a Gemenci Állami Erdei Vasútra, tájékoztatott az Ökoturisztikai Központ Gemenc a közösségi oldalán. A Pörböly-Lassi-Malomtelelő közötti járatok szombaton és vasárnap közlekednek. Az erdei vasút járatain, az Ökoturisztikai Központ fogadóépületében és a kiállítások termeiben, Pörbölyön köteles mindenki maszkot használni.

A Tamási Parkerdő és Vadaspark egész évben várja a látogatókat. A Miklósvári Parkerdőben a vadászok és erdészek tiszteletére épített Szent Hubertus kápolna és az idei évben állított, megáldott Eucharisztikus emlékkereszt nagyszerű élményt nyújt a gyalogos vagy kerékpáros túrázóknak.

[embed]]

Paks a túrakedvelők figyelmébe ajánlja az Ürge-tanösvényt, amely szakvezetéssel vagy önállóan, a tájékoztatótáblákat megtekintve, illetve vezetőfüzet segítségével járható be.

Dombóvár kiemelt figyelmet fordít a természetvédelmi területek és értékek megóvására, áll az önkormányzati honlap oldalán. A Konda-völgyi Tókör útvonala tizenkét kilométer. A „Hat vár hat rád” túra útvonala a Dombóvárral szomszédos faluból, Döbröközről indul, és harminckét kilométeres: az útvonalon hat középkori vár maradványait lehet megtekinteni.

[embed]]

Tolnán érdemes ellátogatni a Holt-Duna Vízi tanösvényhez. A tolnai Felső-holtág természeti értékeinek felfedezését biztosítja a tizenöt kilométeres, tízállomásos tanösvény, amely vízi járművekkel, de nagy fagyban, télen a jégen, gyalog is megközelíthető. A vízi tanösvény állomásain táblák segítségével a környék élővilága és környezete ismerhető meg.

[embed]]

Miért is egészséges a gyaloglás?

A Sulilife portál beszámolója szerint több egészségügyi problémáért is a kevés mozgás, az ülő életmód a felelős. Érdemes ezért néhány megállóval hamarabb leszállni, esti sétákra indulni, kutyát sétáltatni, vagy kitalálni bármilyen programot, amit össze lehet kötni a mozgással. Tényleg segíthet, ha belevág napi rendszerességgel a sétálásba. Növeli a tüdőkapacitást: Ahhoz, hogy megfelelően működjön a szervezete, használnia kell! A séta, a gyors gyaloglás mind hozzájárulhat ahhoz, hogy intenzívebben kelljen lélegeznie, tehát „tornáztassa” a tüdejét, és annak nő a kapacitása.

Javítja a látást: A monitor előtt ülve biztosan tapasztalta már azt, hogy elfáradtak a szemei, vagy esetleg szárazak, szúrnak. Ez amiatt alakulhat ki, hogy túl sokat fókuszál közelre, és a szemeinek esélye sincs arra, hogy kicsit megpihenjen. Ilyen esetben ajánlott kimenni egy rövid sétára, hisz olyankor a szeme végre nem csak közeli pontokra fog figyelni, nem kell olyan erősen koncentrálnia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában