Negyedik hullám

2021.12.11. 20:00

Lemondott foglalás, bizakodó vendéglátós

Lemondott céges bulik és törölt szállodafoglalások jelzik, hogy a koronavírus negyedik hullámának realitása egyre jobban elsöpri az optimista karácsonyváró hangulatot. Nagyon úgy tűnik, tavaly a tilalom döntött, most a kockázatkerülés. Az általunk megkérdezett vendéglátósok elmondták, a nagyobb létszámú csoportok foglalásának kilencven százalékát visszamondták.

Mauthner Ilona

A szekszárdi Hotel Meropsban is várják a vendégeket, vannak még üres szobáik (Fotó: Kiss Albert)

Míg tavaly karácsony előtt az általános tilalom parancsolt megálljt a céges buliknak, most saját jószántukból választják a cégek azt, hogy inkább nem kockáztatnak. November elejétől kezdtek el aggódni az ügyfelek, azóta egyre több a visszamondás, ami ráadásul nem is kötődik semmilyen jogszabályi korlátozáshoz. Változást csak a fertőzés esetszámainak csökkenése hozhat.

A szekszárdi Bodri Borbirtokon is nagyon készülnek a vendégek fogadására, hiszen egy átlagos – járvány előtti – évben már novemberben alig lehetett szobát foglalni, addig az elmúlt két évben már egy közepes szezon is jónak mondható. 

A nagyobb létszámú rendezvények egy részét már lemondták, mondta Királyné Bencze Zsuzsa értékesítési vezető. Szerencsére egyéni foglalások folyamatosan vannak, családok, baráti társaságok érdeklődnek, foglalnak szobákat, a harmincfős céges találkozókat is megtartják.

A szekszárdi Hotel Merops Mészárosban is várják a bejelentkezéseket. Az elmúlt években – még a járvány előtt – így év vége felé már szinte nem volt olyan egy üres szobájuk, amit ne kötöttek volna le előre. Idén nyáron nagyon bíztak abban, hogy a tavalyinál jobb lesz a helyzet, hiszen van oltás, így a védettséget bárki biztosíthatta magának, de sajnos nem így alakult, mondta Mészáros Péter. A nagyobb létszámú rendezvényeket előbb lekötötték, majd lemondták. Kisebb létszámú, családi, baráti társaságok jönnek, szilveszterre is bejelentkeztek és a borkóstolók is jól működnek. A többi megyei vendéglátóssal együtt abban bíznak, hamarosan lecseng a járvány és végre helyreáll a régi rend.

Tudni kell reagálni a változásokra

Hasonló a helyzet a Szász Étteremben és a hozzá tartozó vendéglátó egységeknél is. Keszthelyi Szabolcs, a szekszárdi Szász Étterem vezetője, aki egyben a Vendéglátó Kerekasztal elnöke is, elmondta, az októberi rendezvényeiket mind meg tudták tartani, november második felétől fordult a helyzet.

A százfős vagy afeletti rendezvényeket sorra mondták le a cégek. Náluk is a kisebb létszámú bejelentkezések a jellemzőek, decemberre is hasonló foglalásaik vannak. Az év nagyobbik felében – tavasztól ősz végéig – az étterem, a kávézó, vagyis a vendéglátás ezen formái tartották fenn a vállalkozásukat, míg év végén a szállásfoglalások voltak a jellemzőek.

A járvány ezt átírta, így azonnal cselekedni kellett, mondta Keszthelyi Szabolcs, fontos, hogy tudjon az ember azonnal reagálni a változásokra. Tavaly bevált az ötlet, idén is tervezik, karácsonyi ebédeket, vacsorákat lehet náluk megrendelni, házhoz szállítják. Az előző évben óriási igény volt rá, bíznak benne, hogy idén is ez lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában