Portré

2021.12.12. 11:30

Már 1983-ban a többi tanuló példaképe volt Árvay Tünde

Az akkor még Tolna Megyei Népújság 1983. április 28-án beszámolt a szekszárdi egészségügyi szakközépiskola végzős tanulójáról, az őcsényi Árvay Tündéről, a tanulók példaképéről, aki munkájával a tanárok szimpátiáját is elnyerte.

Brunner Mónika

Pécsett 1990-ben, amikor megkapta orvosi diplomáját (Beküldött fotó)

Az őcsé­nyi iskolás lányt, az egészségügyi szakközépiskolai példaképet a fővárosba sodorta az élet, tudta meg lapunk. Mint kiderült, sikeresen megvalósította gyermekkori álmát, kiteljesedett az orvosi hivatásban. Napjainkban már dr. Árvay Tünde Ilona klinikai onkológus és belgyógyász-főorvosként ismert.

A Tolna Megyei Népújság 1983. április végi cikkében írtuk meg, hogy az egészségügyi szakma szeretete vitte az iskola falai közé, és gyermekkorától az egészségügyi pályát akarta választani. Feny­vesi János, az iskola akkori igazgatója elmondta róla, hogy legnagyobb értéke szerénysége és embersége. Orosz nyelvi országos verseny nyertese, szakmai verseny második helyezettje. Versenybéli eredményei alapján néhány tárgyból nem kellett érettségiznie. A Pécsi Orvostudományi Egyetemre jelentkezett, mert orvos szeretett volna lenni.

Árvay Tünde Ilona az 1983-as újságban

Harmincnyolc év telt el azóta. Az egykori iskola hivatalos neve jelenleg Pécsi Tudományegyetem Kelemen Endre Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola. A klinikai onkológus és belgyógyász-főorvos asszony pedig szívesen adott interjút lapunknak.

 – Az Egészségügyi Szakközépiskolában számomra magától értetődő volt, hogy minden nap felkészülten érkezzek. Mivel a szomszédos községből ingáztam nap mint nap, így a kora esti órákban értem haza. A tanítás után ugyanis az orosz, majd a szakmai versenyre történő felkészítések miatt még délután is oktattak. Elsősorban a családdal töltöttem a szabadidőmet, örültem minden együtt töltött percnek, beszélgetéseknek, kirándulásoknak, a kertészkedésnek, kézimunkának. Valójában nem is tudatosult bennem – így visszagondolva –, hogy példakép vagyok. Tettem a dolgom, amennyire csak képes voltam rá – mondta el a főorvos, aki azt is hozzátette: nagyon boldog volt, hogy sikerült bekerülnie a Pécsi Orvostudományi Egyetemre. Hálás szívvel gondol mind a mai napig minden tanárára, akik segítették ezen az úton.

Ezen a fotón a férjével és a kisfiával látható

– Az a vágyam vezetett, hogy segítsek az embereknek: gyógyítani, a betegségeiket megszüntetni, de legalább enyhíteni a szenvedéseiket. Az orvosi diplomámat 1990-ben kaptam meg. Még az egyetemi évek alatt családot alapítottam, kisfiam született. Orvosként Székesfehérváron, a Szent György Kórházban, a belgyógyászaton helyezkedtem el. Főként szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő betegeket kezeltem, de számos egyéb kórképpel is kerültek az osztályra, majd 1996-ban belgyógyászati szakvizsgát tettem. A kórházban 2002-ben onkológiai osztály kezdte meg működését, és megkerestek, hogy a daganatos betegek ellátásában segítsek. Ekkor úgy éreztem, hogy ez az a betegcsoport, amely a leginkább igényli a segítséget, gondoskodást, együttérzést. Ez egy speciális tudást igénylő hivatás. Minél többet tapasztaltam, annál inkább úgy éreztem, hogy „megérkeztem” – mondta el.

 Dr. Árvay Tünde Ilona 2005-ben onkológiából is szakvizsgázott, és azóta is onkológusként dolgozik, 2006 óta Budapesten.

Dr. Árvay Tünde Ilona ma (Beküldött fotó)

Az aznapi hírek egy másik világ mindennapjait villantják fel előttünk

A Tolna Megyei Népújság szerkesztőségét akkor még a Beloiannisz utca 1/3. szám alatt lehetett megtalálni. Aznapi lapszámunk csütörtöki napon jelent meg, a címlapján Marx Károly halálának 100. évfordulója alkalmából kezdődött szerdai emléküléssel, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Kádár János fogadta Harry E. Bergoldot, az amerikai nagykövetet. A Tolna megyei Tüzeléstechnikai és Kéményseprő Vállalat 1982. évi eredményei alapján érdemes lett a kiváló címre. Beszámoltunk az Egyesült Államokban lévő munkanélküliségről, a Szekszárdi Húsipari Vállalat szocialista brigádvezetőinek ünnepélyes dombóvári találkozójáról. Apróhirdetésekben rábukkanhatnak Lada-, Trabant-, Wartburg-, Skoda-eladási hirdetésekre, vagy éppen fiatal házaspárra egy gyermekkel, akik külön bejáratú szoba-konyhás albérletet kerestek Szekszárdon „Fürdőszoba nem akadály” jeligével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában