Karácsony

2021.12.24. 07:00

Még inkább fontos lélekben készülődni

Karácsony. Ilyenkor emlékezünk Krisztus születésére. Ez egyben a szeretet ünnepe is, amikor összejönnek a családok, meg azok a nagy családok, akiket eggyé forraszt az istenhit. Megtelnek a templomok, imaházak.

Szepesi László

Dr. Kaszó Gyula azt is elmondta, az ajándékozás után felhívják a rokonokat (Fotó: Mártonfai Dénes)

Az ünnep előtt megkerestük az egyházak képviselőit, hogy miként köszöntik Jézus születését a lelkészek, papok. 

– Pásztorjátékkal kezdődik az ünnep pénteken délután négykor a Béla király téri templomban – kezdte Petkó Tamás szekszárdi plébános. – Ez az idősebbek, a családok szentmiséje, éjfélkor pedig az újvárosi és a belvárosi templomban is lesz mise. Szombaton és vasárnap pedig ünnepi miserend van, a katolikusoknak mindkét napon kötelező eljönni a templomba. – Van szép karácsonyfánk, de mi, papok nem szoktuk megajándékozni egymást – tette hozzá a plébános. – Szentestén együtt leszünk az ünnepi vacsorán, aztán huszonhatodikán megy mindenki a családjához. Én, mert szüleim már nem élnek, a testvéreimhez utazom Pestre. 

– Már tartanak nálunk is az ünnep előkészületei – mondta dr. Kaszó Gyula szekszárdi református lelkész. Adventi estéken találkoztak a gyülekezet tagjai. – Tíz év óta minden adventi vasárnap előtti pénteken a gyülekezeti házban beszélgettünk, az ünnephez kapcsolódva az advent megszokottá vált jelképeiről. Mert olyan sok van, s mindegyiknek oly gazdag az üzenete, de nagyon hétköznapjaink részévé válnak, s jelentésükről el is feledkeztünk. Idén első alkalommal az adventi koszorú, második estén a csillag, a csillagfény, majd a fenyőfa, karácsonyfa, s negyedik alkalommal a halétel mögött rejlő tartalom volt beszélgetésünk tárgya. Vasárnaponként pedig a gyerekeknek volt barkácsolással egybekötött istentisztelet. 

– A karácsonyfát a férfiak már felállították, az asszonyok pedig feldíszítették a templomban, s huszonnegyedikén délután családi istentiszteleten lesz együtt az egész gyülekezet. Lesz ekkor egy gyerekműsor is, ezt feleségem szervezi, aki szintén lelkipásztor. Huszonnegyedikén délelőtt fiammal otthon felállítjuk a karácsonyfát, három lányom pedig feleségemmel a lakást rendezi. Aztán szenteste ajándékokkal szerzünk örömet egymásnak, ezek inkább magunk készítette kedvességek, majd jön a telefon, a rokonoknak kívánunk áldott ünnepet – tudtuk meg dr. Kaszó Gyulától. 

Az evangélikusok is adventi sorozattal készültek karácsonyra, mondja Sefcsik Zoltán lelkész. – A szentesti istentisztelet nálunk délután van, erre a hittanosok valamelyik csoportja készül kis jelenettel. Hagyomány ilyenkor a karácsonyfa mellett az ajándékosztás, ezeket az ede-i holland testvérgyülekezetünktől kapott ünnepi, karácsonyi kis tasakokban adjuk át. Az ünnep első napján, az adventi lila után fehérbe öltözött oltárnál úrvacsorával kezdődik a vízkeresztig tartó ünnepkör. Az otthoni, családi ünnep után pedig hazamegyünk szüleimhez Zalába, Egerszegtől pár kilométerre, Bocföldére.

– Délelőtt Szekszárdon, délután Decsen, majd Bogyiszlón és Faddon gyülekeztünk össze a mennyei fény megjelenésének ünnepére készülve – mondja Fodor Péter, a szekszárdi baptista gyülekezet lelkipásztora. – Nekünk a karácsony, az advent, a várakozás az úr érkezésére való emlékezés. Van karácsonyfánk, vannak ajándékozási szokásaink, de a Biblia üzenete, Krisztus urunk ünnepe hatja át lelkünket. Huszonnegyedikén saját családunkban az ajándékozás és az ünnepi vacsora után olvassuk Jézus születésének történetét. 

Kis gyülekezetben nagy a várakozás

– Kicsi a mi gyülekezetünk – mondja Vadászi Dániel, szekszárdi metodista lelkész, így alapvetően családias hangulat hatja át istentiszteleteiket. – Különösen így, karácsony táján, amikor a világ megváltójának, Krisztusnak születését köszöntjük, s a szeretetet, Isten legnagyobb ajándékát, amit az embereknek adott. Ennek jegyében készültünk ajándékokkal a rászoruló szegények részére.

A fiatal, Szegedről származó lelkésznek ez az első karácsonya Szekszárdon, idén szeptemberben jött ide Pestről, ahol tanult a teológián, és az idei az első kettesben töltött karácsonya feleségével is, hiszen ebben az évben házasodtak össze. 
A szentestén a születés történetét olvassák majd, később, még az ünnepek alatt, elmennek a szülőkhöz, Pécsre és Szegedre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában