Megyei körkép

2021.12.15. 20:00

Megkezdődött az 5-11 éves kisgyerekek oltása

Szerdán megkezdődött az 5-11 éves gyermekek oltása Tolna megyében az oltópontokon. A háziorvosokhoz pénteken érkezik meg az oltóanyag. A gyermekek a felnőttek dózisának egyharmadát kapják a Pfizer-típusú vakcinából, tájékoztatta lapunkat dr. Tusa Annamária szekszárdi házi gyermekorvos.

Munkatársainktól

Képünk illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

A szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap, tájékoztattak a kormányzati portálon. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni.

Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyermekeknél is három héttel esedékes az első oltás után. Információink szerint tegnap már Szekszárdon és Dombóváron is oltották a regisztrált gyerekeket. Szekszárdon pedig van olyan gyermekorvos, akinél már az első nap ötven gyermek kapja meg a védőoltást.

– Amennyiben a védőoltást a gyermekorvosnál adatnák be a szülők, azt a gyermekorvos felé kell jelezniük, aki egy megadott napon, akkor oltja be a gyermekeket, amikor összegyűlt a megfelelő létszám. Ennek oka, hogy egy ampullából tíz gyermek oltható be – mondta el dr. Tusa Annanmária. Felhívta a figyelmet, arra, hogy ha az oltópontokon történő vakcina beadására regisztrálni kívánják gyermeküket, ne a saját, hanem mindenképpen új email-címmel tegyék, mivel a rendszerben egy címről csupán egyetlen személy rögzíthető – tette hozzá.

– Természetesen mi is részt veszünk az 5-11 éves gyermekek oltásában – mondta el kérdésünkre dr. Simon Mária bonyhádi gyermekorvos. Már az elmúlt héten megkérdezték a szülőket, ki az, aki szeretné beadatni a vakcinát csemetéjének. Jelenleg tizennyolc jelentkező van, őket ezen a héten tájékoztatják a részletekről. Többek között arról, hogy jövő héten keddre ütemezték az oltást. 

– Mindenkinek ajánljuk, hiszen több szempontból is fontos. Egyrészt az egészségmegőrzés érdekében, másrészt azért, hogy tudjanak iskolába járni a fiatalok, hiszen oltás nélkül házi karanténba kerülnek – hívta fel a figyelmet dr. Simon Mária, aki arról biztosított, hogy készségesen válaszolnak a szülőknek az oltással kapcsolatban felmerülő valamennyi kérdésükre. Egy másik bonyhádi gyermekorvos, dr. Bese Zsuzsanna kérdésünkre elmondta, náluk eddig harmincnyolcan kérték csemetéjüknek a vakcinát, amelyet hétfőn, a rendelési idő után terveznek beadni.

Jövő hét szerdán kezdik meg a gyermekek oltását Dr. Barna Györgyi gyermekorvos tolnai rendelőjében. – Az oltásra már több mint negyvenen jelentkeztek, de innentől kezdve folyamatos lesz. Regisztráció után tudnak időpontot foglalni, vagy rendelési időben kell kitölteni a törvényes képviselőnek a hozzájárulási nyilatkozatot – mondta el lapunknak.

A tamási Dr. Várady János rendelőintézet gyerekorvosi körzetében több mint ezer gyermeket látnak el. Az egyik rendelőbe egyelőre közel harminc gyermek szülője telefonált, hogy szeretné gyermekét oltatni. Munkatársaik betegsége miatt azonban elképzelhető, hogy erre csak a jövő év januárban kerülhet sor. A simontornyai gyermekorvosi rendelőtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy náluk eddig öten jelentkeztek, és vélhetően jövő hétvégétől elkezdik a védőoltások beadását.

Egy ampullát tíz hétig lehet tárolni 

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára emlékeztetett: kedden érkezett a gyerekeknek szánt első vakcinaszállítmány, százharmincnyolc ezer adag oltóanyag. Mint arról az MTI tájékoztatott, ebből az első körben hatvankilencezer adagot adnak be az ország hetvenhét kórházában kialakított oltópontokon, illetve a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben. A kórházakban előzetes regisztráció és időpontfoglalás is szükséges. 

A háziorvosoknál előre egyeztetett időpontban juthatnak hozzá a vakcinákhoz a gyerekek. Egy ampullában tíz adag oltóanyag van, amelyet öt-hat órán belül fel kell használni. Az ampullákat tíz hétig lehet hűtőszekrényben tárolni. György István azt mondta, fontos, hogy minél több gyereket beoltsanak, mert bár ők viszonylag enyhébb tünetekkel vagy tünetek nélkül vészelik át a fertőzést, a fertőzőképesség ebben a korosztályban is megvan.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában