Mit kell tudni az 5–11 évesek oltásáról?

G. R.

Dr. Tusa Annamária Fotó: Mártonfai Dénes

Megkezdődött az 5–11 éves korosztály Covid elleni oltása, az oltópontokon és a rendelőkben folyamatosan várják az oltakozókat. Több olvasónk érdeklődött a vakcinálás menetéről. 

Az első körben hatvankilencezer adagot adnak be az ország hetvenhét kórházában kialakított oltópontokon, illetve a gyermekháziorvosi rendelőkben. 

– Már elkezdődtek az oltások az érintett korosztály számára, a háziorvosokhoz pénteken érkezett meg az oltóanyag. A gyermekek a felnőttek dózisának egyharmadát kapják, a Pfizer típusú vakcinából – tájékoztatott dr. Tusa Annamária, szekszárdi házi gyermekorvos. 

Az oltópontokra érkező gyermekeket a felnőttekéhez hasonlóan, a vakcinainfo.gov.hu címen a szülőknek online kell regisztrálniuk, kiválasztva a megfelelő időpontot. 

Amennyiben a védőoltást a gyermekorvosnál adatnák be a szülők, azt a gyermekorvos felé kell jelezniük, aki egy megadott napon, akkor oltja be a gyermekeket, amikor összegyűlt a megfelelő létszám. Ennek oka, hogy egy ampullából tíz gyermek oltható be – jelezte dr. Tusa Annamária. 

A gyermekorvos felhívta a figyelmet, hogy ha az oltópontokon történő vakcina beadására regisztrálni kívánjuk gyermeküket, ne a saját, hanem mindenképpen új e-mail-címmel tegyük, mivel a rendszerben egy címről csupán egyetlen személy rögzíthető. 

Az emlékeztető oltást az 5–11 évesek a felnőttekéhez hasonlóan ugyancsak három hét múlva kaphatják meg – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában