Az állatorvos válaszol

2021.12.29. 16:20

Mit tegyünk a kutyánkkal szilveszterkor?

B. M.

Fotó: Shutterstock

Az új évet az emberek szeretik látványosan és hangosan köszönteni, de az érzékenyebb idegrendszerű kutyákra kedvezőtlen hatással van ez a hangzavar – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa. A félelem megnyilvánulása egyedenként eltérő lehet, vannak kutyák, amelyek a gazda társaságában keresnek menedéket, mások igyekeznek bárhová elbújni a lakásban, de legtöbbször ott se lelik nyugalmukat. Szerencsésebbek azok, amelyek a pincében találnak egy eldugottabb helyet. Sok kutya világgá szalad, ha ki tud szabadulni az udvarról. Ahogy az ember esetében a félelem kikapcsolja a racionális gondolkodást, úgy az állatok is elveszítik a fejüket a rémülettől és ilyenkor nem fognak emlékezni a megtett útra, következésképpen gyakran nem sikerül hazatalálniuk, főleg ha a terepviszonyok megnehezítik a szaglás útján való tájékozódást. 

Vigyázni kell az ilyenkor előszeretettel alkalmazott „nyugtató” gyógyszerekkel, több is kapható, de az egyik legelterjedtebb készítmény például csak az izomzatot lazítja el, mozgásképtelenné téve az állatot, miközben a tudata jórészt éber marad. Látszólag nyugodt, de képzeljük el, hogy ez az állapot még súlyosabb, hiszen menekülni nem képes, emiatt a belső rettegés fokozódik és még nagyobb lelki károsodást okozhat. 

dr. Jakab Ferenc

A félős állatoknak homeopátiával gyakran lehet segíteni, erre több gyógyszer is létezik, amelyeket, ahhoz, hogy hatásosak legyenek, a kutya viselkedési módozatainak és alkatának megfelelően kell kiválasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában