Gasztomegye

2021.12.16. 20:00

Nagyszékely ízeit és értékeit mutatták be

Egy gyönyörű, csendes kistelepülésről, Nagyszékelyből jelentkezett a Tolna Megyei Önkormányzat és a Civil Legátus Egyesület közös műsorának 27. epizódja. A különleges, disznóvágások alkalmával készített étel receptje mellett a település értékeit is megismerhették a nézők.

Munkatársunktól

Klubecz Istvánné és Orbán Attila, mögöttük a különleges megoldással készült templom. (Fotó: Ruip G.)

Fotó: Ruip Gergo

– A pálinka kivételével minden rendelkezésünkre áll, úgy érezhetjük magunkat, mint ha egy disznóvágáson lennénk: fogcsikorgató hideg van, a fazékban fő az abalé, a sertés már elszenderült, és valami finom ételnek láthatunk neki – így vezette fel a nagyszékelyi adást Vizin Balázs. A Gasztromegye műsorvezetője ezt követően két főzőtársához – Bathó Béláné Kati nénihez és Nagy Józsefhez – fordult segítségért, akiket arra kért, hogy mondják el, pontosan mit is készítenek a kamerák előtt, a művelődési ház udvarán.

– Zwiebel Praj, azaz savanyú hagymamártás hússal, amit főzünk, ez egyébként egy régi sváb étel – adta válaszul Kati néni, aki rögtön el is kezdte sorolni a hozzávalókat. Tokaszalonna, szív, vese, dagadó, sok hagyma és a fűszerek. – Köretként pedig puliszkát főzünk hozzá – kapcsolódott a beszélgetésbe Nagy József. Azt is elmondta, hogy a jó málé titka a kiváló minőségű kukoricaliszt, és persze az sem árt, ha valaki már sokadjára főzi, mert minél többször teszi, annál inkább ráérez az ízére. Ő szemlátomást gyakorlott volt ebben, csakúgy, mint Kati néni a praj elkészítésében.

 Párhuzamosan zajlott a munka, szépen haladt minden sorjában, ez idő alatt a kedves nézők Orbán Attila megyei közgyűlési alelnök és Klubecz Istvánné beszélgetését hallhatták és láthatták.

– A településen sétálva úgy látom, hogy – Závodhoz hasonlóan – itt is sok homlokzati felújítás készült el. Emellett milyen fejlesztések valósultak még meg az elmúlt időszakban? – tette fel a kérdést az alelnök. 

– Szerencsére sok pályázati támogatás érkezett a községbe, ami lehetővé tette a céljaink megvalósítását – adta válaszul a polgármester. Majd részletezte, a művelődési ház felújítását egy vidékfejlesztési pályázatból valósították meg. Emellett mindösszesen 125 millió forintból 75 ingatlannál alakítottak ki egyedi szennyvíztisztítót. A Magyar Falu Program jóvoltából új falugondnoki busszal gazdagodtak, felújították az önkormányzat épületét, a szolgálati lakás rendbetétele jelenleg is zajlik, továbbá a járda- és az útfelújításra benyújtott kérelmük is kedvező elbírálásban részesült. 

– Elégedett vagyok a pályázati eredményekkel, remélem, hogy a jövőben is legalább ilyen sikeresek leszünk! – adott hangot véleményének Klubecz Istvánné, aki arról is örömmel beszélt Orbán Attilának, hogy az óvoda és az alsó tagozatos iskola is segít a szülőknek a helyben maradáshoz. Gyarapszik a falu, jelenleg 429-en laknak Nagyszékelyben. A vízelvezetést, az önkormányzati épületek tetőszerkezeteinek rendbetételét, illetve az óvodába egy tornaszoba létrehozását emelte ki a közeljövőben megoldandó feladatok közül a polgármester, amelyekre reagálva Orbán Attila azt mondta: reméljük, hogy segíthetünk nektek.

Európában is egyedülálló a templomegyüttes

Ameddig a fazékban készült az étel, Nagyszékely gyönyörű adottságait, helyi értékeit ismerhették meg a nézők. A Cseperke Remeke farm működésébe Zsámboki Zoltán tulajdonos avatta be a stábtagokat. A helyi templomegyüttes Tolna megye, az ország, sőt, Európa egyik kuriózumának számít, hiszen két különböző korú templom egybeépítésével jött létre – erről már Arany Beáta Virág közművelődési szakember beszélt a műsorban, miközben a nézők felvételeken is láthatták a különleges építészeti megoldást.

Zárásképpen ismét a művelődési ház udvaráról jelentkezett Vizin Balázs és a hagymás prajt elkészítő Kati néni és Józsi bácsi. 

– Annyi puliszkát főztünk, hogy a falu valamennyi lakója jóllakna vele – így köszönte meg a nézők figyelmét a műsorvezető, egyúttal arra kérve őket, hogy továbbra is tartsanak velük, kövessék a stábot a Tolna megyei ízutazáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában